Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povraćanje prije škole


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dragan

18.10.2002. 01:45

Imam curicu od devet i po godina.Problem je počeo prije odprilike godinu dana,prije škole bi joj se počelo povraćati .Onda bi povratila i rekla da je sve u redu pa bi otišla u školu,tamo bi izdržala sat ili dva pa bi je učiteljica poslala kući jer bi opet povraćala.Jednom smo joj rekli da proba izdržati malo pa je završila u bolnici jer je dehidrirala,pošto joj se želudac nije nikako mogao smiriti.U bolnici su napravili sve pretrage i nisu našli ništa konkretno.U bolnici je bila tri puta, prvi put su našli da ima upalu mokraćnih kanala,drugi i treći put su rekli da bi to moglo biti i od krajnika ili od zuba koje je imala malo pokvarene.
Tu školsku godinu smo nekako završili više kući i kod doktora nego u školi.Od kada su počeli školski praznici nismo imali nikakvih problema do prije tri dana kad je sve opet počelo iz početka,kad treba krenuti u školu počne joj biti slabo i mora ići povraćati.Jedini pomak je u tome što sada ipak izdrži u školi i kako kaže tamo joj više nije muka.Bojim se da to govori samo da nas smiri jer zna da nas to jako muči .Kod psihijatra smo bili i on je rekao da je ona sasvim normalna dijevojčica iako malo teži perfekcionizmu.
Inače u školi je jako omiljena iako malo povučena, odličan učenik primjernog vladanja.Gradivo dosta lako savladava.U vrtiću je uvijek bila mezimica.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

18.10.2002. 19:12

Cijenjeni gospodine, dijelom ste i sami odgovorili; dijete koje teži perfekcionizmu može imati niz psihičkih problema, a psihički problemi nisu obavezno proturječni onome što spada u kategoriju "sasvim normalna djevojčica" (pretpostavljam da su u bolnici isključeni ev. organski uzroci). Nažalost, protiv vlastite konstitucije nije se lako boriti, što ne znači da djetetu ne treba pomoći. Dapače, mislim da je pomoć psihologa nužna jer već sad ima naznaka o tzv. somatizaciji poteškoća (povraćanje je tjelesni simptom). Bojim se da je Vaše dijete opterećeno školom (koja zaista jest zahtjevna), a u kojoj su se, možda, zbili neki - Vama nepoznati - događaji koji su ostavili duboki trag u djetetovoj duši. Razgovarajte u školi (ako ste već razgovarali, učinite to ponovno) i pokušajte saznati što bi mogao biti uzrok. Vjerujem da će Vam strpljenje i vrijeme, odnosno sazrijevanje djeteta, pomoći i da se neće razviti teži poremećaj. Svako dobro.

Dragan

18.10.2002. 23:07

Zahvaljujem se na vašem odgovoru koje nam daje barem malo nade da će se stanje poboljšati.
Iako dan poslije mog pisma sve se ponovilo i djevojčica je opet poslije otprilike šest mijeseci završila u bolnici na infuziji.Njena doktorica je rekla da joj još ostaje slikanje glave i eventualna gastroskopija ,koju bi mi ako se ikako može izbjegli.
Još samo da dodam da je povraćala cijeli dan i primila dvije boce infuzije do pet navečer i bila jako slaba da bi u sedam ,bila normalna kao da se ništa nije dogodilo.
Još jednom vam se zahvaljujem na vašem odgovoru koji je bio stvarno brz i ako mi možete još samo reći dali bi je vi poslali na gastroskopiju ili ne.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

20.10.2002. 06:55

Štovani gospodine Dragane, zaista mi je žao što Vam je dijete opet "završilo u bolnici". Međutim, moram Vam reći da to i nije najgore. Naime, povraćanje, ako je jako, obično uzrokuje jedan patološki metabolički krug, koji prekida samo davanje tekućine i šećera intravenskim putem. Nisam htjela ulaziti u prevelike detalje, ali nije isključeno da se radi o pojavi tzv. acetonemičnog povraćanja koje je recidivirajućeg karaktera, a mogu ga pokrenuti razni uzroci, pa i oni psihički, što je u Vaše kćerke vjerojatno s obzirom na uvjerljivu anamnezu. Ali, dužna sam Vam reći da jedna dijagnoza ne isključuje drugu, po onoj narodnoj "blažena nesrećo ako dolaziš sama". Moj odgovor na Vaše izravno pitanje jest DA; mislim da bi bilo dobro izvršiti gastroskopiju, već i radi Vašeg mira. Osim toga, psihički poremećaji kao uzrok smetnji, pa i neki metabolički poremećaji kao što je na primjer navedeno acetonemično povraćanje, utvrđuju se isključivanjem drugih, tj. organskih bolesti. No, prije zahvata trebalo bi razgovarati s djetetom i temeljito joj objasniti potrebu i način izvođenja pretrage. Ponekad je dobro da to učini stručna osoba; kod liječnika se može i treba doći i "samo" zbog razgovora. Možete se obratiti i nama, na klinici (01 4552 333). Sretno !