Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Petehije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vlatka2008

16.02.2013. 04:05

Poštovani!

Mama sam dječaka od 4,5 godina. Prije mjesec dana dijete je počelo šepati. Otišli smo kod doktorice koja nas je poslala na pedijatriju jer je bio petak popodne, pa da mu oni izvade krv, urin...Dijete nije imalo temp. niti je izgledalo bolesno. Međutim na pedijatriji prilikom pregleda ispod oba pazuha imao je petehije. Ne puno, ali dosta. Izvadili su mu krv, nemam nalaze, ali krv smo nosili u laboratorij, hematologiju i transfuziju i svi nalazi su bili dobri. Također stolicu i urin nosili smo u laboratoril i mikrobiologiju i nalazi su također bili dobri. Dijete je prestalo šepati 2 dana nakon pregleda i ukupno je šepalo 5 dana. Za petehije doktorica je rekla da su se vjerojatno pojavile prilikom dizanja djeteta koje nije surađivalo (ima 23kile). Međutim prije dva tjedna dijete je dobilo nekoliko sitnih petehijica po jednom ramenu i danas nekoliko petehija po zglobu ruke. Petehije su sitne i jedva vidljive, vjerojatno nebi obratila pažnju na njih da me tolko ne brinu i da ne pregladavam dijete.
Zanima me dali ima kakvog razloga za zabrinutost? Dijete je do sad redovito vadilo krvnu sliku i uvijek je bila uredna osim naravno kod virusnih ili bakterijskih upala.
Ja se ispričavam zbog duljine poruke ali jako sam zabrinuta.

Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.02.2013. 10:20

Trebalo bi ponoviti krvne pretrage. Ako sve bude uredu pokušajte neko vrijeme davati 3x50 mg C vitamina.

dzenije

27.02.2019. 20:50

Postovani,
Imam djecaka (7 godina), prije mjesec dana zaprimljen je u Fran Mihaljevic zbog sumnje na meningokonu sepsu. Simptomi su bili visoka temperatura bolovi u glavi rukama i nogama te petehije po potkoljenicama i podlakticama. Nalaz je bio negativan na meningokoknu sepsu i pusteni smo doma nakon 4 dana s dijagnozom bakerijemije (bris grla i nosa sterilan).
Dijete je dobro ( doduse prehlađen i subfebrilan zadnja 2,3 dana), ali petehije i dalje "stoje" mijenjaju boju iz blagocrvenog u smeđe-žuto te svaki dan primjetim nekoliko (4-5) novih. U konzultaciji s njegovom pedijatricom u ponedjeljak smo bili na hitnoj Fran Mihaljevic gdje su nas nakon dobrih nalaza KKS uputili na Rebro na hitnu. Svi nalazi krvi su mu i tamo bili dobri.

Obracam vam se jer sam vec pomalo luda, voljela bi rijesiti tu situaciju a ne zelim "tapkati po mraku", pa vas pitam kome da se obratim i kuda dalje da idem da nađemo uzrok ukoliko se može naći.
Pozdrav!
Mama Mara

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.03.2019. 11:10

Teško mogu biti pametniji od kolega u ove dvije bolnice... Ako nisu, treba provjeriti urin. Ako u njemu ima krvi ii bjelančevina obratite se nefrologu ili imunologu - katkada dolazi do upale najmanjih ogranaka krvnih žila u sklopu autoimune reakcije.

Stella13

12.08.2020. 17:10

Poštovani,
Dečaku od 4 godine se pre 10 dana pojavio osip po trupu (najsličniji osipu od vrućine), a istog dana, nekoliko sati kasnije, na levoj podlaktici 20-30 sitnih petehija raspoređenih tako da je najviše ličilo kao da se oslonio na nešto sa šarom. U telefonskom razgovoru sa pedijatrom preporučena je provera kks, pre svega zbog broja trombocita. Oni su bili u redu (304), ali odstupali su sledeći parametri:
Wbc 4,5 (5,5-15,5)
Neut (%) 38,4 (50-60)
Neut# 1,73 (3-8)
Lym# 2,15 (2,5-6)
Savet je bio da ks ponovimo za nedelju dana, jer su se petehije u međuvremenu povukle.
U ponovljenoj ks trombociti su bili 334, a odstupali su:
Wbc 5,1 (5,5-15,5)
Neut (%) 43,7 (50-60)
Eozi.(%) 5,5 (<5)
Neut# 2,21 (3-8)
Lym# 2,14 (2,5-6).
Pedijatrica nije tu narednih 15 dana, a njemu se juče ispod oba pazuha pojavilo po nekoliko (5-10) izuzetno sitnih petehijica.
Moje pitanje je ima li razloga za brigu i hitan odlazak doktoru ili pričekati našu pedijatricu?
I da li je uputno uraditi još neke analize i koje?
Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.08.2020. 23:15

Nalazi ne ukazuju na bolest, možete čekati pedijatricu, u slučaju pogoršanja se javite u hitnu službu bolnice