Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pitanje-zabrinuta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mika07

02.09.2022. 22:40



Poštovani doktore, kao prvo, ispričavam se što ovo pišem na ovom forumu, ali možete li mi objasniti nalaz rendgena pluća i srca od majke. Ima 62g i nije pušač. Samo da napomenem da ona nema nikakvih simptoma bolesti, već je zbog promijene tableta za visoki tlak morala vaditi sve nove nalaze. Nalaz glasi ovako: Tri nodozne mekotkivne sjene, dvije u donjem plućnom polju desno od kojih veća infrahilarno, a jedna lijeva nešto se bolje izdvajaju na profilnoj snimci pretrahealno i u sumaciji sa sjenom srca, promjera 7 mm,8mm i 15x17mm, otvorene etilogije, suspektni sekundarizmi. Na preostalom plućnom parenhimu nema svježiš upalnih konsolidacija i zastojnih promjena.Hilusi su uredno široki, pravilno ramificirani. Ošit je primjereno svedenih kupola, oštrih kontura,a fenikokostalni sinusi slobodni. Srčanožilna sjena je uredne veličine, primjerenog tonusa miokarda. Održan je retrosternalni i retrokardijalni prostor. Inducirana je daljnja obrada, sa rtg strane MSCT toraksa i na to ide kroz 2 tjedna na snimanje. Možete li me malo umiriti i objasniti nalaz rendgena,čitam na netu , pa sam se jako uplašila, a njoj njezin dr.opce prakse ništa nije rekao za ovaj nalaz.
Da još kažem, krvna slika prije 2 mjeseca je bila uredna, osim malo povišenog kolesterola. Zahvaljujem.



Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.09.2022. 21:10

Prema očitanju slike radiolog ne može isključiti da nije riječ o tumorskim čvorovima, stoga je indicirana daljnja obrada.