Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zahtjevna beba ili?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zina15

28.08.2022. 22:20

Poštovani,

majka sam bebe od 4 mjeseca. Terminski rodena vaginalnim putem, apgar 10-10.
Primjetila sam da beba više koristi jednu stranu tijela (cesce koristi jednu rukicu te se rotira s leda na trbuh u 95 posto slucajeva takoder samo na 1 stranu). Obzirom da pedijatrica nije vidjela problem privatno smo obavili pregled kod fizijatra koji je rekao da sve sto sam primjetila je tocno, ali da dijete nema hipertonus i pokazao nam par vjezbica koje odradimo s djetetom, te nakon toga smo dobili uputnicu za fizijatra i vjezbice, ali cemo na red tek doci za 3 mjeseca.
Beba ima problema sa spavanjem preko dana, gotovo nikad ne odspava duze od 30 min (20-40 max) te je odmicanjem dana sve nervoznija. Bude budna od 1.5-2.5 h i uz sve moguce metode uspavljivanja, nunanja, nosenja ona ne odapava duze od pola sata. Kroz dan uhvati 12-13 h sna s tim da nocno spavanje odradi koliko toliko dobro (kako koju noc).
Primjetila sam da beba voli intenzivne podrazaje. Kad se drzi ne mozemo sjedit, mora se hodat. Voli voznju po makadamu, kad se igramo ‘avioncica’ i sl…
Obzirom da smo svi na izmaku snaga zanima me može li se djetetu ikako pomoći da se umiri i odspava malo duze i kod koga da trazimo pomoc.
Neuropedijatar?
Takoder dijete je nakon poroda imalo krvave bjeloocnice na koje su svi odmahivali glavom, pa me zanima je li moguće da je dijete pretepjelo neku vrstu ostecenja mozga ili su sve ovo slucajnosti koje nisu povezane jedna s drugom. Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.09.2022. 21:05

krvarenje na bjeloočnicama je relativno često i bezopasna je pojava. Što se tiče mozga treba znati da 20-30% djece ima najblaži stupanj krvarenja u mozgu (zapravo je riječ o kapilarama koje se nalaze unutar moždanih komora i smatra se bezopasnom pojavom. Obzirom na sve opisano preporučio bih ultrazvuk mozga, EEG i pregled neuropedijatra. Najvjerojatnije je ipak riječ o nešto produljenim kolikama i većoj podražljivosti djeteta. Mijenjajte se sa ukućanima kako bi sebi osigrali vrijeme za odmor i prikupljanje snage -nema drugog rješenja negoli pokušati djelovati umirujuće. I da, postoje djeca koja su vrlo zahtjevna, za koje psiholozi kažu da bi se trebala roditi s knjižicom uputstava kako se nositi s njima.