Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Plati pa se liječi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

simon

09.04.2009. 19:05

Poštovani dr Richter!

Čitam, i ne znam bih li plakala ili vikala od muke i razočarenja...
Nema smisla ponavljati vašu polemiku sa Gerber, i mnogo puta sam čitala vaše odgovore koji su mnogima pomogli, ali nekima i nisu, i ne mogu ne zamijetiti kako iz njih izvire prezir prema svim običnim ljudima , nama koji smo, eto, razmaženi našim zdravstvenim sustavom, te stoga nismo zaslužili ni da nas se liječi, a kako ste Vi pedijatar, dakle, ni našu djecu...

Recite mi, molim Vas, kako jedan prosječno obrazovan roditelj može znati razliku između obične viroze i meningokokne sepse, napr. kad je ni liječnik u ranoj fazi ne može raspoznati...

Vi priželjkujete da plaćamo "punu cijenu", pa nećemo trčati liječniku za svaku sitnicu...Žalosno je da , netko reče, Vi kao bogobojazan čovjek, smatrate da se liječiti smiju i mogu samo oni koji si to mogu priuštiti...Pa eto, ako
neki roditelj, ne daj Bože, zamijeti neobičnu izraslinu na nozi ili preponi svog djeteta, čekat će da samo prođe, jer
si u tom trenutku možda neće moći priuštiti liječnika...Iako se može raditi o malignoj bolesti gdje se smije sve osim čekati...

Ja osobno nisam napravila papa test, po zakonu besplatan, već četiri godine, jer sam ostala bez posla, svaku kunu potrošim naravno na djecu , zašto: jer se moj ginekolog, jedini u mom mjestu, slaže s Vama (plati punu cijenu), te naplaćuje taj "besplatni" papa test 200kn, naravno, bez računa...

Jasno je da u ovoj zemlji mnogo šta ne valja: ni odvjetnici, ni građevinari, a najgori su dakako političari...

Ali smatrati da većina nas u ovoj zemlji nema pravo na zdravstvenu skrb, osim ako nemate podublji džep, jednako je kao i smatrati da nemamo prava na život.

Amerika je, bez sumnje, krasna zemlja...Tako je, valjda , mislio i moj pradjed kad je prije više od stotinu godina
tamo emigrirao. Ali se, eto, na moju žalost i vratio.
Možda biste Vi trebali emigrirati u Ameriku. Jer tamo ćete bez sumnje za svoju stručnost biti i odgovarajuće nagrađeni.
U tom slučaju bismo ostali bez odličnog liječnika. Ali valjda smo zbilja nikakvi ljudi, pa ništa bolje nismo ni zaslužili.

Obična kći,
žena,
majka
Simon Branka Šimunović

Darko Richter, dr. med.

10.04.2009. 00:05

Vi: "te stoga nismo zaslužili ni da nas se liječi, a kako ste Vi pedijatar, dakle, ni našu djecu... "
Ja: to je vaš zaključak, to o zasluženom liječenju. Ja sam govorio o nezasluženoj besplatnosti, ništa više, ništa manje. Svi mi uplaćujemo, ali, evo, jedan broj vidi svaku crticu na svom djetetu, i leti doktoru. Jer je besplatno. I tome se mora stati na kraj. Radi onih, kojima je liječenje uistinu potrebno. To vama, kao, nije jasno.

Vi: "Recite mi, molim Vas, kako jedan prosječno obrazovan roditelj može znati razliku između obične viroze i meningokokne sepse, napr. kad je ni liječnik u ranoj fazi ne može raspoznati..."
Ja: ako je vama jasno da je jasno kako se u prvim početcima to ne može jako dobro razlikovati, onda mi nije jasno zašto se upravo sada vodi kazneni postupak protiv jedne kolegice zbog smrti djeteta od meningokokne sepse. Znači, svima je jasno da se to ne mora moći vidjeti u prvim satima bolesti, ali, neka se doktorima sudi. U zatvor!

Vi: "... smatrate da se liječiti smiju i mogu samo oni koji si to mogu priuštiti..."
Ja: ja smatram da se smiju liječiti svi. Zašto nadodajete interpretacije kojih nema u činjeničnom tekstu? Zbog čega mislite da će cijene biti automatski prohibitivne? Ja ću vam pojasniti: zato, jer, ni ne misleći, pretpostavljate da su liječnici nezasitni profiteri. Netko vam je to ubacio u mozak, i ne samo vama. Što mislite, tko? I, što mislite, tko u krugu zdravstvenog sustava najviše profitira: liječnici i zdravstveni radnici, ministarstvo, HZZO, bolesnici ili farmaceutska industrija? Tko sigurno i najviše zarađuje? Koliko plaćate participaciju za lijek, a koliko za pregled? Usporedite samo to dvoje. A bez pregleda nema lijeka, nema. I, znate li da većina monitora, na koje se priključuju pacijenti, a ne liječnici niti sestre, košta kao novi Twingo ili Polo, ili da neki ugradbeni materijali, koji ne teže niti par dekagrama, koštaju kao jedan Golf? Da vam vodionstalater ugradi vrijednost jednog Golfa u vodovod, naplatio bi još jedan Golf za svoj trud. A bod rada po HZZO-u iznosi nekih 10 kn. U našem zdravstvu nema zahvata koji bi koštao više od par stotina kn. Pa sada vi vidite, preko čijih je leđa sva ta besplatnost.

Vi: "... te naplaćuje taj "besplatni" papa test 200kn, naravno, bez računa... "
Ja: ne bih se bavio prekršajima ili kriminalom. Od toga da to prijavljujete meni, nema koristi.

Vi: "Ali smatrati da većina nas u ovoj zemlji nema pravo na zdravstvenu skrb, osim ako nemate podublji džep, jednako je kao i smatrati da nemamo prava na život."
Ja: Možda će vas zanimati, ali nikada nisam liječio tajkunsku djecu. Ili su bili tako lukavi, da su se kamuflirali, pa ja o tome nisam imao pojma, ili se više ne sjećam, jer gledam problem i dijete, a ne sociološke parametre.. Kako god, meni to ne nedostaje. Ja mislim da bih sasvim dobro živio s običnim pacijentima, kako živim i sada. Njima bi ostajalo malo više novaca, jer ne bi morali uplaćivati za druge u fond zdravstva, i valjda bi im doteklo pameti da malo stave na stranu za zdravstvene potrebe. A, što kaže Hebrang, vjerojatno bi počeli malo manje telefonirati i malo se više brinuti za crne dane. Stvari bi se ipak popravile, možda sa šokovima, ali, to bi ovisilo o svakom pojedincu.

Vi: "Možda biste Vi trebali emigrirati u Ameriku. Jer tamo ćete bez sumnje za svoju stručnost biti i odgovarajuće nagrađeni. ... "
Ja: Mene stalno netko odavde upućuje u inozemstvo. Očito smeta to što sam jasan i što imam neke argumente za svoje stavove, bez obzira jesam li u krajnjoj liniji u pravu ili možda nisam. A to (stav s argumentom) jako smeta ... primitivce i lijenčine koji se ne mogu domisliti argumenata za svoje nagone pa uglas riču. Na mislim na vas, već na čitave plejade onih koji su priželjkivali da me se riješe. A ja ovdje liječim bezbroj djece iz diplomatskog kora, sve tamo od davne 1987. g. (ako se dobro sjećam) i sveudilj do sada. Valjda im vrijedim, a valjda se i razumijemo. I primam naknadu preko indiga. Tamo nema ispod stola, makar žive neko vrijeme ovdje. I neću vam reći koliko je to, ali je puna cijena. Možda biste se iznenadili da to vidite. Liječio sam i jako puno prognanika i izbjeglica za vrijeme rata i neko vrijeme nakon rata. Neki su sami plaćali, za neke je plaćao HZZO, za neke rodbina, za neke međunarodne organizacije. Ali, niti jedan nije dolazio zato, jer je možda za njega to bilo besplatno. Niti jedan. I kada bi dolazili, točno su znali što hoće. Imali su problem.

Ja toliko.

Klementina75

11.04.2009. 10:45

Draga gđo Branka,
iskreno mi je žao što ste se našli u ovakvoj životnoj situaciji jer u današnje vrijeme teško je podnositi svakodnevicu i ako imate posao, a kamoli kad ostanete bez njega. Možemo mi svi plakati i biti razočarani, bijesni..,
al nema od toga koristi ako to ne vidi i ne čuje netko tko može nešto promijeniti. Većina nas, mama živi za svoju djecu i posljednju kunu bi dali za njih, ali jeste li se možda zapitali što bi ta djeca da se vi razbolite? A obzirom da niste napravili Papa test četiri god. to je vrlo lako moguće, a tada svojoj djeci nećete biti od koristi nego na teret. Čitajući ovaj vaš komentar, primjetih da niste ni nepismeni niti mentalno ograničeni čak štoviše činite mi se kao inteligentna osoba pa me doista čudi da tog ginekologa niste već dosad prijavili. A što se dr.Richtera tiče, mislim da nije u redu optužiti osobu koju apsolutno ne poznajete. Pa, zar vi mislite da sve ovo što se roditelji usude pitati dr.Richtera spada u domenu pedijatrije? Pedijatrija je znanost koja se bavi bolestima djece, a ne izborom marke cipelica koje ćete kupiti djetetu( a eto i to si dozvoljavaju pitati neki pojedinci na ovom forumu). Što se tiče plaćanja u zdravstvu, tu se ne mogu složiti s dr. Richterom i dalje sam stava da je HZZO lopovska ustanova. Moj suprug je zdravstveni djelatnik-privatnik i za svoj pošteno odrađeni posao dobije naknadu nakon 5-6 mj, a neka proba zakasniti s davanjima prema HZZO-u, dobit će lihvarske kamate.A da ne govorim o porodiljnim naknadama koju trenutno primam kao majka trećeg djeteta s pravom bolovanja do treće godine. Da sad ne idem u širinu, mogu vam samo reći da je Cybermed jedini portal na kojem možete postaviti pitanje vrhunskom pedijatru i dobiti odgovor isti dan (odgovor koji će vam pomoći, ako taj odgovor uistinu trebate).
Želim vam sve najbolje, u nadi da ćete uskoro naći posao, Klementina

Valkira

14.04.2009. 09:35

uz dužno poštovanje,htjela bih samo napomenuti da je vaše kolegica zanemarila osip koji se pojavio uslijed meningokokne sepse.
Da,kriva je jer je m.s tu već uhvatila maha.

Darko Richter, dr. med.

14.04.2009. 12:25

Osipa nije bilo tu večer, na pregledu. A kako može nekto biti odgovoran za osip koji se javi 4 sata poslije? Da ga predvidi? Pa onda svakoga utrpa u bolnciu koji s temperaturom uđe u ambulantu? Zar mislite da ja ipak tako očitu stvar ne znam, ako zborim kako zborim.

Valkira

14.04.2009. 20:20

nema govora koliko vi bolje znate o m.s,nisam ni sumnjala u vaše znanje.
Samo prenosim ono što se pisalo u medijima,a to je da je su djevojčicu doveli visoke temp koja se teško snižava i osipom na tijelu,tj.petehijama. Eto,po tome je pedijatrica kriva pa vi pričajte što hoćete,znam da vi uvijek morate biti na strani vaše branše. Prpusti se događaju,istina i doktori griješe,griješiti je ljudski. Ovdje se ne radi o greški nego o čistom nemaru
Pozz

Darko Richter, dr. med.

15.04.2009. 01:05

Od kada i od koga su mediji saznali što su to petehije? Pa da suvereno poredaju temperaturu i petehije u istu minutu, i okrive koga im je ćef. Nema tu nemara, to su elementi elemenata. Jer, da je doktorica vidjela petehije, a vidjela bi ih da ih je bilo, onda nema govora o nemaru. Kao, vi mislite da je ona vidjela i jedno i drugo, i rekla: imamo nešto sumnjivo na meningokoknu sepsu, ali, koga briga, možda i nije. Vi nemate pojma kako se radi medicina. Može biti jedino da je petehija bilo, ali da ih nitko nije vidio. No, kako tada nekome dokazati ono što nitko nije vidio? Nego, netko se naknadno sjetio da je petehija bilo, a da ih doktorica nije vidjela. Nema veze što ih nije vidio niti on/ona. Glavno da je netko kriv. Meni se čini da je to tako išlo. I zbog toga nitko vam više ne ide jako rado na medicinu, odnosno, osjetan je pad interesa. A vi vidite da li će doktori pod takvim zakonima, da su kazneno odgovorni za posao koji rade na korist drugih, raditi na taj način još bolje. U vašim se riječima provlači duboka mržnja prema liječnicima, i mi, doktori, takvog smo ozračja duboko svjesni. Čekamo svoju penziju, a svima vama želimo da vam dođu neki novi doktori, iz raznih fakulteta i geografskih širina za koje niste niti znali, uglavnom iz crnomorskog sliva, i onda vi na njima trenirajte hrvatske zakone do mile volje. To nije prijetnja, to vam je budućnost koja se već događa.

Valkira

19.04.2009. 01:35

ne,ne,ispričavam se ako sam brzala i donosila zaključke na temelju jednog novinskog članka.
Nigdje nisam napisala da mrzim doktore,suprotno. Ne znam da li bih rekla da vi imate posao ili poziv,prije poziv. Nije lako biti doktor,niti malo,ali je nahumaniji posao na svijetu. Eto,a pedijatri drže zasluženo prvo mjesto,složit ćemo se svi da su nam djeca najveće blago na svijetu.
Čitajući vaše odgovore,samo jedno ću rećiomgstajte i dalje tako dobri u svom poslubig-smile
To je to,pozz

Darko Richter, dr. med.

19.04.2009. 12:40

Pozdrav.