Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26390

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


proljev od Cefixima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bumbica

13.04.2009. 14:15

Beba mi ima proljev od Cefixima, recite mi dal opet moram mijenjati lijek? I sretan Uskrs naravno!

Darko Richter, dr. med.

13.04.2009. 20:35

N eznam zašto je tako sigurno da je proljev od Cefixima, i ne znam zašto je cefixim, ili, uopće, antibiotik, tako nezaobilazan. Meni uopće nije jasno kako su djeca ipak odrastala dok još nije bilo antibiotika, besplatnih.

Bumbica

13.04.2009. 22:15

Gledajte, to zaista ne znam, ja samo svojem djetetu dajem što mi je doktor rekao. A za proljev ja pretpostavljam da je od lijeka jer dosad nije imala nikakav proljev. A ne izgleda mi kao da ju nešto muči, vesela je i sve to ok, samo malo previše kaka happy A što bi joj ja trebala onda raditi kad ima upalu uha?

Darko Richter, dr. med.

13.04.2009. 23:40

Čini mi se da je nalaz bio onako "blag", na pola jasan, na pola nejasan.
Malo manje trčati doktoru. Sitne se stvari ne mogu liječiti.

Bumbica

14.04.2009. 10:25

Kako mislite "blag" nalaz? Doktor mi je rekao da i ma upalu oba uha, plakala je dva dana zaredom, ničime ju nismo mogli smiriti tako da sam uvjerena da ju je jako boljelo. Ne znam po čemu ste vi zaključili da je "blag" nalaz? Mislim da Vi sigurno znate kako boli uho, a pogotovo malu bebu. Ja nažalost znam jer sam i ja to imala, a imala je i moja druga kćer 3 puta. Inače, ja ne trčim doktoru bezveze, a i ako trčim hvala Bogu da je bezveze, a i to je moje pravo kao roditelja, ja bar mislim. Samo se brinem za svoje dijete.

Darko Richter, dr. med.

14.04.2009. 12:25

Dojenčetu od 3 mj. jako je teško ustanoviti upalu uha. Plakanje nije dokaz da nekoga boli uho.
Je li plakala danju, noću, pred večer, ili non-stop? I, je li imala temperaturu?

Bumbica

14.04.2009. 14:50

Ja zaista ne znam, nisam doktor, znam da sam ju odvela na hitnu misleći da ju nešto boli jer ne neprestano vrištala skoro dva sata. Nakon toga, kad joj je doktor pregledao uši na Rebru, dali su joj čepić pa je bila mirna neko vrijeme dok opet po noći nije počela plakati i to je tako bilo skoro do jutra i drugi se dan nastavljalo još par puta. Imala je temperaturu skoro cijelo vrijeme 38,3. Ne znam, uglavnom ono što me sad zanima moram li joj mijenjati lijek ako ima proljev od njega? Djeluje li taj lijek onda?

Darko Richter, dr. med.

14.04.2009. 20:20

Niti znam da je lijek indiciran, niti mogju tako lako zaključiti da ima baš od njega proljev.
Učinite kako hoćete.
Ima toliko toga što mi krijete, jer smatrate da ne trebam znati, već vam samo riješiti dilemu za koju vi mislite da je problem. Npr., kojeg je datuma i u koliko sati popila prvi Cefixim, a od kojeg je datuma i od koliko sati afebrilna?

Bumbica

16.04.2009. 00:05

Cefixim je prvi put popila u petak, 10.4. u 16 sati i sat vremena nakon toga su joj počeli proljevi, afebrilna je bila od četvrtka navečer, imala je najvišu temperaturu 38,3 i tako je bilo cijelu noć, cijeli petak i noć s petka na subotu. Svaki put kad sam joj mjerila temperaturu, imala je 38,3 čak i nakon pola čepića. Uglavnom, ima desetak stolica dnevno, ne više od deset. Nisu to neke stolice, dvije su recimo obilnije, a ostale vrlo oskudne, tek toliko da "zamažu" pelenu. Danas smo bili na kontroli kod pedijatra, rekla je da je blago dehidrirana i da joj dajem Rehidromiks svaki put kad ima stolicu po 20 ml i da joj 3-4 puta dnevno dajem rogača?! Ja uopće nju baš i nisam shvatila što se tiče tog rogača, ali iskreno, ne znam kako to dijete od 3 mjeseca može uopće jesti?

Darko Richter, dr. med.

16.04.2009. 08:35

Od Cefixima skoro sigunor nije taj proljev, jer, da jest, javio bi se nakon kojeg dana, a ne nakon 1 sat. Osim, ako već danima prije toga nije pila neki drugi, slični antibiotik,npr. Klavocin, Ceporex, Silapen ili sl. Vjerojatno je dobila rotavirusni gastroenterokolitis, i to vjerojatno još onda kada se grčila i plakala, pa vi otišli po upalu uha. Rogač nije toliko bitan, koliko to da pije i da ostane dobrohidrirana.

Bumbica

16.04.2009. 13:30

Pa nisam ja "otišla po upalu uha", ne razumijem Vas, otišla sam jer je dijete neprestano plakalo, a doktor mi je rekao da ima upalu oba uha. Nisam ja htjela da mi to kaže. A kako znate da joj proljev nije poečo od Zinnata pa je samo od Cefixima nastavio? Ako i ima rotavirusni gastroenterokolitis, zar ne bi i povraćala i imala duže temperaturu? A za tu rotu, ja sam čula da su proljevi takvi da "špricaju" van, a ona takve nema. E da, i jučer joj je vađena krv iz prstića, imala je leukocite 8, ako sam dobro zapamtila jer je nalaz ostao u kartonu. Znam samo da su jo vađeni leukociti.

Darko Richter, dr. med.

16.04.2009. 14:45

Da preskočim prvu rečenicu odgovora (jer sam 101% siguran da je netko iz pratnje djeteeta doktoru suflirao "a da nije upala uha?"blunk, i odmah prijeđem na tvrđu medicinu:

Vi: A kako znate da joj proljev nije poečo od Zinnata pa je samo od Cefixima nastavio?
Ja: Nemam puno živaca da kopam po prethodnim postovima u kojima piše ili ne piše da je dobivala Zinnat, prije Cefixima. Dakle, ako je dobivala Zinnat, i drugi dan odmah nastavila Cefixim, onda je moguće da je proljev zbog poremetnje crijevne flore uslijed širokospektralnih antibiotika. No, čudio bi me izbor Cefixima odmah nakonZinnata, za upalu uha. Ja bih, u tom slučaju, prije dao nešto sa malo drugačijim spektrom, npr. Sumamed.

Vi: Ako i ima rotavirusni gastroenterokolitis, zar ne bi i povraćala i imala duže temperaturu? A za tu rotu, ja sam čula da su proljevi takvi da "špricaju" van, a ona takve nema.
Ja: Evo, zato je i imala upalu uha, jer se mama razumije, u ono što ne može biti rotavirusni proljev. Doktoru se ide u neznanju, a ne u znanju. Što će vam doktor, kada vi znate što je to rotavirusni proljev i kako on izgleda. A niti jedan doktor, uvjeravam vas, nema pojma o tome što vi znate. I onda, na pregledu, vi ispalite kako ne bi bilo moguće da dijete ima rotu, zbog toga i toga. I onda, evo upale uha. Ako niste shvatili: doktoru treba ispirčati djetetove tegobe, a ne nametati svoja objašnjenja. Doktora treba pustiti da odradi svoj posao. A medicina nije matematika. I uvijek postoji nesigurnost. I zato će vam većina doktora ići radije niz dlaku, tj. ako vi mislite da je uho, neka vam je uho, ako mislite da nije rota, neka nije rota, jer, niti doktor ne može dokazati ovo ili ono 100%, ali, ako ga pustite da odradi svoj posao, puno češće će biti u pravu on, nego, npr., vi i vaši savjetnici (uklj. i mene s interneta, koji ne vidi dijete).

VI: E da, i jučer joj je vađena krv iz prstića, imala je leukocite 8, ako sam dobro zapamtila jer je nalaz ostao u kartonu. Znam samo da su jo vađeni leukociti.
Ja: Ona ima leukocite i sa, i bez vađenja. Što će vam taj nalaz?

Bumbica

16.04.2009. 18:20

Hm, sad ispada da sam ja kriva što mi je doktor rekao da mi dijete ima upalu uha? Ja mu to nisam ničime nametnula, došla sam na hitnu rekavši da mi dijete vrišti već dva sata i da ima temperaturu 38, 3 i to je to, on joj je sam pogledao uši, nisam mu ja rekla da sumnjam na uho. Dalje, nisam ja tražila Cefixim, zvala sam pedijatra rekavši da mi dijete povraća Zinnat, on je rekao da odem kod njenog pedijatra po drugi lijek i ona mi je dala to. Ja nisam nijednom nametnula sumnju na uho. Jučer, kad sam bila na kontroli, rekla je doktorica da su joj uši "čiste", što god to značilo, rekla je da je blago dehidrirana i poslala ju je da vadi krv na leukocite i nakon što sam joj donijela nalaz rekla je da vjerovatno viroza. a zašto ja imam osjećaj da Vi imate neki pik na mene? Ok, ako se sad uhvatim te rote, trebam li nositi stolicu na analizu ili da čekam jednostavno da to prođe i da joj dajem taj Rehidromiks svaki put kad ima stolicu (tako mi je doktorica jučer rekla)? Kako da znam da mi nije dehidrirala? Mogu li ja to kod kuće nekako provjeriti, da ne "trčim baš za svaku sitnicu kod doktora"?

Bumbica

16.04.2009. 18:20

I da, danas joj zadnji put dajem Cefixim, koliko bi trebalo proći da se stolica unormali, ako je proljev od njega? Da opet ne dižem paniku bezveze? Jer, znate iskreno mislim da je bolja i pretjerana briga za svoje dijete nego nikakva.

Darko Richter, dr. med.

17.04.2009. 00:00

Mislim da je briga koja postaje sama sebi svrhom u sebi nešto negativno. To je anksioza, a onda već i dijagnoza. A pretjerana briga je čista dijagnoza.
Zato, nemam ja pik na vas, već vi imate pik na svoje dijete, koje ja, iz daljine, pokušavam malo zaštititi od dijagnoze. Npr., ne može uho biti upaljeno prije 3 ili 4 dana, a danas biti "čisto". To je prebrzo. A krvna slika je u prilog virozi? A što je rotavirus, nego virus?
I sada mi tek kažete da je ciglih 2 h dijete vrištalo i imalo temperaturu od 38,3. Pa valjda je prvo skinuti temperaturu, pa onda ići doktoru, ako treba. od odlaksa doktoru , prije nego se dijete razbolilo, nastaje ono što sam vam rekao, a vi, kao, niste shvatili: naime, kada sam vam rekao da ste "išli po upalu uha". I, išli ste.
Ja ovdje preko 5 godina ponavljam da se ne trči doktoru, i tvrdim da se trči jer je besplatno, a to je zapravo očajno.
Nisam vam ispričao jedan svoj doživljaj s jednim gospodinom Amerikancem. Molio je da mu prekontroliram uho, jer da je prije par dana bio na Floridi, kupao se, zaboljelo ga je uho, i otišao je u bolnicu na hitnu službu. Tamo je najprije zvonio, pa se onda pojavio portir, pa je portir upalio svjetla, pa je otvorio lift, pa je pozvao med. sestru, pa je onda ona zvala doktora, pa je otvorila ambulantu, pa je upalila svjetlo i aparate, pa je došao doktror, pa je bio ljubazan, tako da vi to ovdje ne možete niti pojmiti, koliko je u civiliziranom svijetu moguće biti ljubazan u relaciji doktor-bolesnik, pa ga je pogledao, ukupno 2-3 sekunde svako uho, pa je rekao da je upaljeno, pa je dao recept, i opet se najljubaznije oprostio. Na pultu je već bio račun na 900 US dolara. Dvaput sam upitao za taj iznos, jer, engleski je dosta mumljajući jezik, pa su mi, shvativši čemu se čudim, napisali brojku na papirić. Ja sam mu nakon obične otoskopije rekao da mu je uho sada bolje, a da će ga ovdje pregled koštati 68 kn. Onda su se uzvrpoljile sestra koje taj račun nisu ni znale ispostaviti. Bye, by, see you later. I tako to bješe.
Gospodin je radio za američku diplomaciju, a njima (diplomatima) država (State dDepartment) sve plaća. Tako da ge ne zabolje uvo od onih 900 dolara. ali, ostalih 280.000.000 Američana plaćaju sve, ili putem osiguranja, ili iz džepa. I, ako i jesu osigurani, ako često idu doktoru, povise im premije. Opet plaćaju. Za kaznu, jer ne znaju rasporediti novac u životu za sve eventualije. Dakle, oni imaju socijalizam, ali ga kažnjavaju.
Ja, da mogu, nikada ne bih plaćao zdravstveno i mirovinsko osiguranje, već bih se o tome pobrinuo sam. U međuvremenu bih bio izgradio barem 2 kuće, i, ako bih dobio neizlječivu bolest, umro bih zadovoljan, ili bih prodao jednu kuću da se liječim. Ovisno o dogovoru s familijom.
A vi, samo brinite i dalje.

Bumbica

17.04.2009. 09:50

Poštovani doktore, vidim da ovo sad već polako postaje prepucavanje, a to mi se ne da, niti je ovo mjesto za to. Vi kažete jedno, ja drugo, a i dalje mi ne odgovarate na moja pitanje? A ono je, mogu li djetetu nečime zaustaviti taj proljev, ja sama doma, da ne trčim doktoru besplatno, mogu li nekako ja sama doma vidjeti da mi nije dijete dehidrirano, da ne trčim doktoru besplatno? Mogu li znati, sad ovdje od Vas, ako je proljev od antibiotika, kada bi on trebao prestati ako je jučer popodne popila zadnju dozu? Eto, sva ova pitanja i odgovore mogu baš i platiti, nije problem. Pošto vidim da sam već i ja imam dijagnozu. Tko zna, možda jednom i ja posjetim nekog doktora besplatno jer se malo previše brinem za svoje dijete. Pa jednog dana možda, kad muž i ja otplatimo sve kredite, odem kod nekog doktora za 900 USD da mi postavi neku svoju dijagnozu koju ću mu ja sama nametnuti.

Bumbica

17.04.2009. 09:50

Uz sve ovo, danas moram pozvati svoju mamu na red, koja je inače zdravstveni djelatnik i vjerujem da se tamo na kardiologiji nagledala svakakve djece, zašto je ona meni uopće rekla da idemo na hitnu? A sad, hoćemo li se dalje prepucavati ili pokušati pomoći mom jadnom djetetu koje ima anksioznu majku, ostaje na Vama.

Darko Richter, dr. med.

17.04.2009. 13:35

Nakon svega, ja više ne znam u kojoj je fazi vaše dijete. Ja ne volim odgovarati na pitanja što bi bilo kad bi bilo, već vi meni recite što je djetetu bilo jučer i danas, kako je, i što vas sada zanima u svezi djetetovog problema, ako ga još uvijek ima.
Nema tu nikakvog prepucavanja, jer, ako malo bolje pogledate svoje pitanje prije mojeg podužeg odgovora, vidjet ćete da vas zanimaju eventualije i kondicionalna stanja, a ja vam u tom slučaju mogu odgovarati poduže, kako i jesam, ili kratko: odstudirajte medicinu, pa ćete znati sve što treba u određenoj situaciji napraviti.

Bumbica

17.04.2009. 15:05

Eto, zanima me, pošto sam joj jučer dala zadnju dozu Cefixima, kad bi joj trebao stati proljev ako je od njega? Drugo, kako da prepoznam dal mi je dijete dehidrirano ili kako da to spriječim? Treće, mogu li nekako zaustaviti proljev ako ima rota virus?

Darko Richter, dr. med.

17.04.2009. 17:45

Eto, zanima me, pošto sam joj jučer dala zadnju dozu Cefixima, kad bi joj trebao stati proljev ako je od njega?
Vaše je da prekinte antibiotik, ako dijete od tog aima proljev. A kada će proljev stati, ovisi o tome što sve još ujteče na proljev. A to je, obično, hrana. Intenzivno prehranjivanje djeteta s prolejvom završava još jačim proljevom.
Drugo, kako da prepoznam dal mi je dijete dehidrirano ili kako da to spriječim? Dijete je žedno, i oskudnije mokri, a jezik je suh. Osim toga, postaje klonulo, a dah iz ustiju može mirisati na aceton (ne stolica).
Treće, mogu li nekako zaustaviti proljev ako ima rota virus? Vidi pod prvi odgovor. Još nitko nije izmislio lijek za rotavirus, i neće ako skoro.