Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6631 | Broj poruka: 26409

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povisen IgE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

momazic

26.09.2007. 22:20

Postovani dr. Richter,
nakon sto su u nekoliko analiza krvi uzgredno ustanovljeni poviseni eozinofili - stolica negativno na parazite - nakon tri dana bez Rinolana mom sestogodisnjaku pronadjeno u brisu nosa 60% eozinofilnih granulocita - alergijski rinitis, IgE 200 KIU/L, skrining inhalacionih i nutritivnih alergena negativan, ambrozija manje od 0.35. Dijete . Zanima me radi li se samo o alergiji i kako mozemo ustanoviti na sto konkretno, ili ovo moze ukazivati i na nesto ozbiljnije? Hvala Vam.

Darko Richter, dr. med.

27.09.2007. 10:35

Da bi nešto bila alergija mora postojati očita veza alergena i karakterističnih smetnji. Za sada nemamo konkretni alergen, ali dijete nije niti testirano na širu paletu inhalacijskih alergena (grinje, dlake, peludi, plijesni). Iz opisa ne vidim koje su točno smetnje - jer, od parasita u stolici do rinitisa dalek je put, pa mi ti skokovi od debelog crijeva do nosa nisu jasni - tako da nisam siguran niti da imamo rinitis. Imamo samo neke nalaze, a nalaze izrađuju med. tehničari. Svaka njima čast, ali tako se do dijagnoze ne stiže.

momazic

30.09.2007. 12:30

Postovani dr. Richter, u zelji da ne pisem opsirno, ocito sam propustila neke bitne podatke. Eozinofilija u krvi ustanovljena je kada je dijete lezalo u bolnici zbog gnojne angine i (navodno) sarlaha. Lijecnik na zaraznom posumnjao je na parazite u stolici koji nisu pronađeni. Nije pronađen ni uzročnik šarlaha u brisu, pa je na kraju ostavljena mogućnost da se radilo o alergijskom osipu. Eozinofili su i po otpustu ostali nešto povišeni. Dijete inače oduvijek ima povećane krajnike koji strše izvan lukova, ovo mu ljeto stalno curi nos, suze oči, kiše i kašlje, razvio se i bronhitis. Polaskom u školu promijeli smo i pedijatricu; nova liječnica odlučila je istražiti o čemu se radi. U brisu nosa nađeno je 60% eozinofnih granulocita. U krvi kako sam napisala imunoglobulin 200 KIU/L, MA1 skrining inh alergena (D.pt., dl. mačke, dl.psa, liv. mačica, Clad herb, breza, d. pelin) negativan, FX5 skrining nutr alergena (bjeljanjak jajeta, kravlje mlijeko, bakalar, pšen brašno, kikiriki, soja) negativan. Ambrozija maje od 0,35. Zanima me Vaše mišljenje i preporuka. Hvala Vam na strpljenju.

Darko Richter, dr. med.

30.09.2007. 16:20

Nema alergije, pa dakle nema niti alergijske boelsti - za sada. Povišeni ukupni IgE može potjecati od neke parasitoze (no, tada bi u pravilu bio >1000), od sklonosti alergiju - koju još nema, ili idiopatski - bez razloga strši iznad prosjeka. Meni je malo čudno da netko taklo lako bude hospitliziran zbog obične angine, a onda se rade razne pretrage, pa sama angina prestane biti zanimljivom. Sada se zanimamo za alergiju, a nje nema, pa nema.

momazic

01.10.2007. 13:45

I meni je bilo čudno, ali tko sam ja da se čudim čudesnim putevima pretraga, rezultata i dijagnoza, ja ga samo vodim tamo gdje me šalju i pokušavam shvatiti što mu je. Zato sam i pitala Vas u nadi da ćete mi moći objasniti trebam li to sve ignorirati ili trebam nešto dodatno poduzeti. Ono što za sada činim je kada ne može noću disati ili mu danju toliko suze oči da ne može pisati zadaću ili voziti bicikl, dam mu Rinolan i bude mu bolje. Ili da mu ne dajem baš ništa? Hvala Vam još jednom.

Darko Richter, dr. med.

01.10.2007. 18:35

Tek sada doznajem za simptome. Kako vi mislite da se dijagnoza može postaviti bez simptoma,i još na daljinu? Stvarno mi je sve manje stvari jasno. Vi meni pričate Markove konake od angine, crijeva, eozinofila, IgE, parasita i drugih nalaza, a to da mu suze oči ili da kiše - niti zuc. To je zmazano, i ne bumo o tom pričali. Dakle, ima rinitis, čak, rinokonjunktivitis. A u sklopu s povišenim IgE, vjerojatno jest alergijski, samo je pitanje da se idenitficira alergen. Neki su u tome vještiji, neki manje vješti, ali anithistaminik bi trebali znati dati svi, i vidi čuda: pomaže. Preporučio bih vam Aerius, 1 žličicu, umjesto Claritine-a. Možete probati i neki od intranazalnih kortikosteroida.

momazic

02.10.2007. 17:45

Jesam spomenula u drugom pokušaju oči i nos, ali nije to sada ni važno. Hvala Vam na preporuci i hvala Vam što, iako Vam očito ponekad idemo na živce svojim pitanjima, ipak to i dalje radite.

Darko Richter, dr. med.

02.10.2007. 23:15

Sada sam pogledao taj drug post, i vidm da je u njemu sve udrobljeno, tj. vi niste u stanju sami fokusirati problem. U real-time razgovoru, bjerojatno bih vas pritjerao da se izjasnite, jer ono, kako ste nanizali u drugom postu, jes jedan loši brudet.

momazic

07.10.2007. 03:45

Mora da je u 20 godina skolovanja nesto jako poslo krivo pa ne mogu fokusirati problem, ali je kroz sve te godine sigurno postalo jasno da se covjek ne treba petljati u ono sto mu nije struka, vec treba pitati strucnjaka. A njemu cemo, strucnosti radi, morati tolerirati i oprostiti i kad nas malo vrijedja. Cak i ako to sebi u svakodnevnom poslu nikada ne smijemo dopustiti.

Darko Richter, dr. med.

07.10.2007. 14:00

Istinu je očito jako teško progutati. No, niste sasvim krivi vi, jer se ponašate u okviru sustava kakav jest, ali ste, a to je za intelektualca porazno, propustili da uvidite njegove očite greške. U svijetu kojem težimo u stvarnosti ne postoji socijalistička medicina. Ne radi se na dug generacija. Sve se plati u roku od par mjeseci. I, da naš sustav još uvijek nije identičan i netaknut kao iz doba socijalizma, i ovdje bi roditelji i općenito pacijenti bili u stanju već neko vrijeme fokusirati svoj zdravstveni problem. Jer, ako to ne bi učinili, to bi ih koštalo dok bi to učinio netko drugi. A usput, i liječnici bi se malo prorijedili, jer bi pacijenti, da dođu do rješenja svojih zdravstvenih problema, postali puno kritičniji i izbirljiviji. Ne bi im padalo na pamet da se konzultiraju desno i lijevo, jer i to bi koštalo, ali bi ubrzo promijenili ordinariusa kada bi im postalo jasno da im priča priče. Dakle, reforma zdavstvenog sustava bitna je za zdravlje sustava, a to znači i za korist korisnicima. No, mene uvijek ošamuti kada spoznam da obrazovani ljudi uopće nisu svjesni krivih Drina u kojima se još uvijek nalazimo. Ako ne radi širih društvenih promjena, ono barem radi sebe samih.