Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povišen CK MB kod djeteta od 2. godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

KarloB

16.05.2019. 12:55

Poštovani,
02.01.2019. dijete je zaprimljeno u bolnicu radi upale gornjih dišnih puteva, upale srednjeg uha i početne upale pluća (izoliran streptococcus pneumoniae). Uz sve nalaze krvi, iz nekog razloga su napravili i nalaz CK MB koji je pokazivao nešto povišenu vrijednost (29 U/L). Troponin je bio ok. Kako je dijete nakon bolničkog liječenja moralo u dnevnu bolnicu još nekoliko dana na antibiotike, tako su joj svaki put vadili i CK MB koji je svaki put bio povišen. Na nalazu od 16.01. je 40 U/L (ref. vrijednost 0-24).
Doktorica nas je uputila na pregled neuropedijatru, međutim, on nam je rekao da bi s takvim nalazom trebali kod dječjeg kardiologa. Nakon nekoliko tjedana dolazimo na red kod kardiologa, nalaz EKG-a i snimke pluća je uredan.
Dijete početkom 4. mjeseca opet dolazi u bolnicu na liječenje, ponovno radi iste bakterije i početne upale pluća. Savjetovali su nam micanje djeteta iz vrtića, što je i napravljeno i dijete je sad dobro. Međutim, nalaz CK MB je opet bio povišen (ne mogu vam reći točnu vrijednost jer su nalazi kod pedijatrice, ali sjećam se da je bio oko 38).
Nalaze smo ponovili 08.05. i vrijednost je sad 49 U/L (ref. vrij. 0-24).
Imate li nekakav savjet, što dalje i što znači ta povišena vrijednost?
Pedijatrica tvrdi da je, s obzirom na dobar nalaz kod kardiologa, dijete zdravo i da takva izolirana vrijednost ne znači ništa, tj. da bi i troponin i ostale vrijednosti bile povišene u slučaju nekakve bolesti.
Pedijatri u bolnici misle suprotno, ali ne znaju što dalje.
Kardiologinja nas je na pregledu pitala da li se dijete otimalo, plakalo pri vađenju krvi. Da, je, svaki put, pa me zanima da li njena fizička aktivnost prije vađenja krvi može utjecati na povišenje vrijedosti.
Hvala unaprijed na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.05.2019. 23:50

Nalaz je tek minimalno povišen i nema odraza na zdravlje djeteta. Izrazitija tjelesna aktivnost bez problema može biti popraćena ovim vrijednostima. Preporučam kontrolu svakih 6 mjeseci ili u slučaju bilo kakvih znakova bolesti mišića (slabost, poteškoće hoda, bolovi) odmah.