Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povišene vrijednosti jetre?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mimama

03.03.2008. 14:05

zadnji nalaz koje smo kontrolirali zbog hyperbilirubinaemie kod dvomjesečne bebe pokazao je
AST 146 normal range 26-75
ALT 75 U/L 11-46
UNCONJ. BILI 158 umol/L normal range 10.-180.
CONJ.BILI 0
neonatal bili 158 umol/L


U zadnjih mjesec dana bilirubin je duplo pao a transaminaze su se duplo povećale.

Na što može upućivati ovakav nalaz?

Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

03.03.2008. 19:00

Na to da ima hiperbilirubinemiju, tj. žuticu, i da ima leziju, tj. povredu, jetre, a da jedno i drugo, makar zavisilo od jetre, nije u međusobnoj vezi. Npr., hiperbilirubinemija mi izgleda kao laktacijska, a teansaminaze kod odraz hepatitisa. Potrebno je konzultirati dječjeg gastroenterologa. Uzroci hepatitisa mogu biti od virusa, oštećenja lijekovima, metaboličke bolesti do malformacija, no tada, ako ima hiperbilirubinemiju, ona običnodolazi od konjungiranog, a ne nekonjungiranog bilirubina. Zato kažem da mi nekonjungirana hiperbilirubinemije ne izgleda povezanom s povišenim transaminazama.

mimama

18.03.2008. 20:25

Zahvaljujem na odgovoru.
Ovakav nalaz nas je na koncu odveo na tjedan dana u bolnicu u Klaićevoj, prije svega zbog sniženog protrombinskog vremena (52 %) zbog kojeg je beba odmah dobila smrznutu plazmu. Nakon toga su nalazi pokazali dalji pad bilirubina , granično povišene transaminaze itd- a zbog svega je pala sumnja i na određena nasljedna metabolička oboljenja jetre. Imali smo povišen nalaz alfa feta proteina ali u otpusnom pismu stoji, citiram; nalaz je povišen ali ne toliko da bi upućivao na metaboličko oboljenje. Zadnji kontrolni nalazi pokazuju pad bilirubina , opet granične transaminaze a protrombinsko vrijeme je 90%. S tim nalazima idemo na kontrolu u Klaićevu gdje se očekuju još i nalazi na neke aminokiseline te pretrage na deficit alfa 1 antitripsina i još neka metabolička oboljenja.


Kod moje bebe je riječ o "uvjerljivo indirektnoj bilirubinemiji" kako stoji u otpusnom pismu pa mene zanima da li se nasljedna metabolička oboljenja vežu samo uz direktnu hiperbilirubinamiju ili to nije nikakvo pravilo? Napominjem da bilirubin i dalje kontinuirano opada da bi sada bio na svojih 60 jedinica.

Drugo pitanje imam u vezi protrombinskog vremena- naime, tjedan dana nakon primitka svježe smrznute plazme PV je u dvije kontrole 88,4 % a dva tjedna kasnije iznosi 94%! Što bi značilo prema tome nalaz gdje je PV bilo na 52% ? Da li bi to moglo upućivati na nekakav poremećaj ? Koliko sam uspjela shvatiti PV prestaje biti pod utjecajem plazme nakon nekih tjedan dana a svaka sljedeća kontrola je bila s urednim PV.

Darko Richter, dr. med.

19.03.2008. 00:25

Nasljedne metaboličke bolesti mogu rezultirati i direktnom i indirektnom hiperbilirubinemijom, kako koja. Nije mi jasno što vas to konkretno zanima, jer, iz te informacije ne možete niti isključiti niti potvrditi nasljednu metaboličku bolest. ta interpretacija je sasvim u domeni liječnika. Tu postoji i faktor vrijeme, jer, u nekim metaboličkim bolestima i općenito kod mnogih jetrenih lezija, osobito ako progrediraju u cirozu i smrt, u početku je prisutna direktna hiperbilirubinemija, a pred kraj postaje indirektna.

PV je protrombinsko vrijeme, odražava sposobnost krvi da se gruša. Kada je na 52%, definitivno je ta sposobnost smanjena, a u djece je to najčešće zbog manjka vitamina K, osobito ako su isključivo dojena, a u rodilištu nisu dobila vitamin K. Postoji rizik krvarenja, bilo gdje, a osobito u mozak. Transfuzijom plazme dijete dobije razne faktore zgrušavanja, pa se PV odmah korigira. Ako je istodobno dobio vitamin K, i ako je zbog deficita vitamina K u prvom redu PV bio snižen, onda se on korigira i tako dalje ostaje. Svi daljnji nalazi su uredni, bez uskličnika, jer je normala od 70-110%.

myro

16.04.2009. 00:00

Štovani.molim komentar ovih vrijednosti
Mokraćna kiselina 68
Bilirubini 12.0
AST 26
ALT 16
ALP 56
GGT 92
MCHC 347

S obzirom da mi je doktorica na GO molim Vas mišljenje.Hvala

Darko Richter, dr. med.

16.04.2009. 08:35

Mene uvijek iznova frapira kada shvatim kako to laici sebi zamišljaju mediicnu. Kao, evo tu nekih brojki, pa mi recite, jesu li više ili niže.
Sada vi meni recite, kako da je to znam, kada ne znam u odnosu na što, više, ili niže, i u odnosu na koga? Je li to prvi nalaz, ili kontrolni?
Kod koga su rađene - djeteta, odraslog, muškog , ili ženskoga. Koja je bila indikacija za jetrene probe?

maks

11.10.2011. 14:20

Poštovani,
molila bih vas vaše mišljenje o uzroku povišene vrijednosti AST-a i ALT-a.
Muska beba od 3 mjeseca na zadnjem nalazu ima bilirubin 56,4, dok je 4 tj. ranije bio 147,00,

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.10.2011. 10:25

Prije svega isprika na kašnjenju s odgovorom do kojeg je došlo zbog tehničko - organizacijskih promjena u radu foruma. Ipak, evo mišljenja: obzirom da su vrijednosti ASAT i ALT povišene (koliko?) postoji mogućnost da je riječ o infekciji nekim od virusa (najčešće je riječ o citomegalo virusu). Vaš će pedijatar (vjerojatno već i jest) poduzeti potrebne mjere za daljnju dijagnostiku i eventualno liječenje.

bosko11

25.09.2023. 21:30

Poštovanje doktore,
Imam 26 godina, radio sam danas nalaze (jer sam zadnji put radio prije 3 godine). Ako možete protumačiti ove vrijednosti:
Urea 4
Kreatinin 118
Ukupni bilirubin 10,3
Ggt 83
Ast 32
Alt 43.

Kao sto sam rekao, nalaze sam radio prije 3 godine i tada su vrijednosti bile:
Urea 5,6
Kreatinin 88
Ukupni bilirubin 24,3
Ggt 85
Ast 41
Alt 43.

Vidim da mi je sada malo kreatinin povišen, a GGT mnogo povišen kao i prije 3 godine. Konzumiram alkohol, ali ne pretjerano, 2-3 puta u sedmici popije se oko 5 piva. Tada sam radio UZ abdomena uredu je sve bilo. Da napomenem imam malo čudne bubrege, pa s vremena na vrijeme uradim funkciju bubrega, al eto prosle je 3 godine od proslih nalaza. Hvala Vam unaprijed i molim za mišljenje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.10.2023. 17:20

Kreatinin je vjerojatno povišen uslijed fizičkih napora i manjeg unosa tekućie a gamaGT jest blago povišen. Preporučam strogu apstinenciju od alkohola, javi se gastroenterologu.