Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prečesta stolica u 10,5 mj. bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

babyboy23

12.12.2022. 01:20

Poštovani,
dječak je star 10,5 mjeseci te od uvođenja krute hrane (6.mj.) veliku nuždu vrši minimalno 3 puta dnevno, a u zadnja dva mjeseca se to popelo na 6-8 puta dnevno. Konzistencija ja normalna, oko 4-5 puta je stolica manja, a 2-3 puta veća. Također, dosta često ispušta vjetrove. Inače djeluje zdravo i veselo te je vrlo aktivan. Trenutno je na 74cm i 9.3 kg.
Dnevna prehrana mu je otprilike ovakva:
Nakon buđenja dojenje, zatim nakon cca 1h kaša (voće, žitarice + mlj. bademi ili avokado) - oko 230g. Nakon 2h, a prije prijepodnevnog spavanja dojenje. Nakon spavanja slijedi druga kaša (povrće, meso, žitarice ili krumpir/batat) - oko 230g. Nakon 2-3h, prije popodnevnog spavanja dojenje. Oko 18h treća kaša (povrće i žitarice) - oko 180 g. Oko 19:30, prije spavanja, dojenje + 130ml Aptamila. Kruta hrana je po preporukama uvođena postepeno kako bi se identificirale potencijalne alegije, kojih nikada nije bilo.
Moja pitanja su: je li normalan toliki broj stolica u danu (6-8x) i nastavno na navedenu količinu hrane koju konzumira u danu, ali i broj stolica, je li mu prirast mase preslab?
Unaprijed zahvaljujem.

Lp.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.12.2022. 21:10

Prirast na težini je dobar, stoga je nevažno kakve su stolice i koliko ih ima - varijacije normale su velike. Eventualno možete mjesec dana davati probiotske gljivice Saccharomices Boulardii - za slučaj da su prisutne neke bakterije u crijevu kojih ne bi trebalo biti ili barem ne u većem broju - ovaj probiotik koči njihov rast i omogućava normalizaciju flore. Konzultirajte se s pedijatrom i vidite da li treba prekontrolirati krvnu sliku (isključiti slabokrvnost) i pregledati stolicu na skriveno krvarenje (obično je prisutno ako je alergija u pitanju).