Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prehlade


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

31.01.2003. 18:50

Poštovani,
zadnjih nekoliko mjeseci naše dijete od nepune 2 godine konstanto je bolesnoomgd hemofilusa do upale pluća, pa gnojne anginei obične prehlade i tako stalno već više od 3 mjeseca.kako je svih ovih mjeseci sigurno 5 puta liječena raznim vrstama antibiotika, pitam da li postoji za tako malo dijete kakav preparat koji bi pojačao njen imunitet.Spominje se gama-globulin kao jedno od sredstava, preparati na bazi propolisa i slično, ali recite, što bi po Vama bilo najdjelotvornije.
Puno hvala i pozdrav.

Dr. Darko Richter

31.01.2003. 22:08

Najsigurnije je čuvati ga od izlaganja očito inficiranim osobama, a to je najčešće u jaslicama ili dodiru sa skupinama druge djece. Osim ako nema neku imunodeficijenciju, što je prilično ozbiljna dijagnoza, nema lijeka za to da ne dobije infkeciju kojoj je izloženo. Eventualno se može cijepiti protiv hemofilusa (HIBERIX), i pneumokoka (PREVENAR, nije u nas registriran; čim navrši dvije godine može dobiti u nas registrirani PNEUMO 23 ili PNEUMOVAX). Nikakvi "narodni" lijekovi ne koriste, ponavljam, valja ga čuvati od izlganja izvorima infekcija, a negdje oko 3 godine imunost se izgradi tako da više nije toliko učestalo bolestan.