Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prehrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tanja

30.01.2002. 15:40

Moj problem je u tome što mi djeca jedu puno slatkiša, dok odbijaju povrće. Od kada mi je kćer krenula u školu i sama je dio dana kod kuće pojede gotovo sve slatkiše koji su joj dostupni. Premda ih mi sakrivamo i smišljavamo načine da joj to zabranimo ona se ipak uspije toga dokopati. Jasno poslije ne može ručati. Ja sam inače protivnik skrivanja pred djecom za sada nikakvi razgovori i uvjeravanja nisu dali rezultata. Molim Vas da mi pokušate pomoći. Hvala! Tanja

prof dr sc Ana Votava-Raić

30.01.2002. 20:14

Cijenjena gospođo Tanja, zaista je problem koji navodite velik, a vjerojatno Vas ne tješi činjenica što je i čest. Pretjerani ugljikohidrati u prehrani nepoželjni su; između ostalog dovode do prekomjerne tjelesne težine koju je kasnije teško korigirati. Pokušajte ne držati tolike slatkiše kod kuće, a uvjeravanja prepustite nekoj osobi koja je veći autoritet od Vas. Dojam mi je da ste Vi osobno skloniji popuštanjima koja nisu uvijek dobro došla. Ukoliko nećete uspjeti, pokušajte čokoladu, kekse, bonbone i sl. zamijeniti s nečim ponešto prikladnijim kao što je npr. suho voće (šljive, marelice, ananas, miješano voće...) koje je slatko, ali pomaže probavne procese, za razliku od "klasičnih" slatkiša koji im "odmažu". Sretno !