Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prehrana bebe sa refluksom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natasa

16.04.2003. 10:49

Evo mene opet sa par pitanja. Nadam se da nisu apsurdna.Dakle mom dijetetu dati bocicu je takva gnjavaza i ponekad uzme sat i pol za 200ml mlijeka.Moja kicma je u stanju raspadanja jer ga moram zbog refluksa sto uspravije drzati. Inace posto je 4 1/2 mijeseca poceli smo sa nadohranom. Mene ustvari interesira koliko bi bilo dovoljno hrane da jede i solidno napreduje i koliko ustvari dobijaju ili trebaju dobiti poslije 4 mijeseca. Njegov dan zvuci ovako.

7.30 Rizine pahuljice sa 80ml mlijeka 30 min hranjenja skoro sve pojede
10.00 bocica 200ml sat vremena min. pojede izmedju 170-200
13.00 voce sa keksom koji u sebi sadrzi mlijeko oko 80gr
14.30 bocica 170-220ml sat vremena
18.00 povrce razno oko 100gr
20.00 bocica 220ml
24.00 bocica 150ml

Dakle ja imam osejecaj da je ovo mozda i previse ali ako mu nedam ovu bocicu u 24.00 budise po noci a onda odbija da jede jer se previse razbudi. Inace da mu dam bocicu prvo ga moram uspavati na dudi pa ga prevariti. Jer na sam pogled na bocicu vristi. Moje misljenje je sto se tice bocice i refluksa da se vise sijeca boli od prije nego sto je sad ima. Zlicom jede super ali stvarno super ali tekucina bilo kakva je problem a ljeto i vrucine su vec tu. Imate li kakav prijedlog vezano za bocicu. Polako ga ucim iz casice ali je jos mali.Inace trnutno ima 8200gr a rodjen je sa 4270gr. Lijekove mu vise nedajem jer uzimao je omeprazole ali mu nista nije pomogao.Jedino mu u bocicu stavljam Infant Gaviscon za zastitu jednjaka.Dok je uzimao omeprazole isto je jeo sa poteskocama kao i sad i tri tjedna nije dobio ni grama. Spava uzasno iako smo mu podigli uzglavlje krevetica i uvijek ga drzim uspravno 30min poslije hranjenja. Kad je zadnji put bio u bolnici na 48 sati cak ga je i psiholog posmatrala jer su mislili da se radi o ponasanju jer ga 10 razlicitih sestara nisu uspjele nahraniti ni 50 ml u 48 sati ali je rekla da nije jer ga nebi pustila kuci da ga ja nisam uspjela nahraniti. Jako me zanima vase misljenje a pogotovo Dr. Darka. Puno vam hvala

Natasa

Dr. Darko Richter

16.04.2003. 21:46

Kao prvo, sudeći po težini, ništa mu ne fali. Drugo, u 24 h pojede i do 1050 ml hrane. To je sasvim dosta. Djeca te dobi u principu jedu 5-6 obroka od 150-200 ml. Djeca s gastroezofagealnim refluksom (GER-om) radije jedu manje i češće, te radije jedu gušće no rjeđe. Tu bih pokušao intervenirati, da mu dam po 150 ml 6-7 puta na dan. Ako više voli na žličicu, zašto mu to ne dati? Inače, mlijeko se može malo ugustiti dodatkom žličice škrobnog ili kukuruznog brašna, no dojenčetu koje dobiva gušću hranu i već jede na žličicu, treba ponuditi i vodu uz obrok. Negdje nakon prvog rođendana njegove će smetnje najvjerojatnije nestati.

Natasa

16.04.2003. 23:16

Hvala na odgovoru. Ja inace nemogu docekati da se rijesim bocice i nikad u zivotu nezelim vise vidjeti niti jednu bocicu niti dudu. Prisjele su i meni i mojoj dijeci.Annabel je refluks drzao sve do druge godine ali u gorem obliku jer je ona povracala konstantno a Noah ima takozvani tihi refluks. Samo me jos interesira vase misljenje o lijeku omeprazole koliko je pogresno sa moje strane ga prestati davati jer stvarno nije pomogao a nisu htjeli probati nikakav drugi lijek i da li ste culi za infant gaviskon koji ustvari pluta na povrsini zeludca ili hrane pa kad dijete refluksira prvo gaviscon ide gore pa zastiti jednjak od kiseline. Mislite li da je to stvarno tako. Jedina mana gaviscona je sto zatvara ali s obzirom da jede sada raznoliku hranu i nije tako lose.

Dr. Darko Richter

17.04.2003. 08:56

I omeprazol i Gaviscon su tzv. antacidi, tj. lijekovi koji smanjuju želučanu kiselost. Na taj način štite i jednjak od prejake kiselosti u slučaju refluksa. Gaviscon djeluje lokalno, u dodiru sa već izlučenim želučanim sokom kojega djelomice neutralizira, dok omeprazol uopće sprječava da se kiselina izluči iz stanica želučane sluznice. U tom je smislu omeprazol jači lijek. No, ako je djetetu dobro s Gavisconom, može i njega uzimati. Samo, prethodno provjerite da li u službenoj uputi stoji da ga smije uzimati i dojenčad.

Natasa

17.04.2003. 22:42

Hvala na odgovoru.Gaviscon je za dojencad i dolazi u malim vrecicama i jedna doza se stavlja u ne manje od 110ml mlijeka a ja jednu dozu koristim na 220ml mlijeka.Omeprazole mu nije pomagao a iako mozda zvuci cudno dok ga je uzimao 12mg dnevno po preporuci lijecnika nije nista dobivao na kilazi.Zvuci nevjerovatno ali proizvodjac omeprazola astra zeneka je rekla da je moguce jer kiselina je ipak potrebna za preradu hrane. Zato sam ga i prestala davati vec tri tjedna i super je dobio na kilazi. Ujedno su rekli za omeprazol da ponekad i smanjuje apetit.Nadam se da ce ga to sve brzo proci.