Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prehrana bez mesa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Biljana

04.09.2002. 11:37

Postovani,

imam pitanje vezano uz sadasnju i buducu prehranu jednogodisnjeg djeteta. Moja kcer je zdravo i napredno dijete i voli sve jesti. Kako u obitelji prakticiramo koliko god nam to prilike dozvoljavaju zdravu prehranu i sami ne jedemo meso ni ribu (no nasa prehrana ukljucuje jaja, mlijeko i mlijecne proizvode), da li dovodim u pitanje njen cjelokupan razvoj ako njen jelovnik ne ukljucuje meso (ni piletinu) ali ukljucuje ribu, jaja, mlijeko i mlijecne prizvode?
S obzirom da je to nas stil zivota, tesko mi je davati djetetu ono sto mislim da mu vise steti nego koristi. Takodjer vas molim da me eventualno uputite na pravu adresu gdje mogu dobiti vise informacija iz prve ruke.
Najljepse se zahvaljujem i srdacan pozdrav.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

04.09.2002. 20:57

Cijenjena gospođo Biljana, Vaše pitanje je formulirano jednostavno. Usprkos tome odgovor to ne može biti. Prehrana je vrlo komplicirana tema koje zadire, osim u medicinu, u mnoga druga područja i ljudske djelatnosti, stoga su joj posvećene cijele biblioteke i posebni studiji uz brojna znanstvena istraživanja širom zemlje. Veseli me da jedete zdravu hranu (bar tako mislite !), samo ne znam zašto smatrate da meso i riba u nju ne spadaju. Problem tzv. zdrave hrane počinje već s njenom definicijom. Što je to zdrava hrana ? Na ovo pitanje, vjerujte, većina ljudi ne bi znala odgovoriti. Razlozi tome su višestruki, a jedan od njih je i taj što svatko misli da o tome sve zna. Pored toga, svatko ima neku svoju "zdravu hranu". Obično se smatra da je hrana bez kemijskih sredstava korištenih u njenoj proizvodnji i uskladištenju, zdrava. No, to je velika zabluda. Pokušajte si zamisliti hranu od prije jednog i više stoljeća - zagađenu mikrobiološki i punu toksina životinjskog i drugog organskog porijekla. Nisam sigurna da bismo takvo jelo ikada okusili. Današnja hrana je zaštićena od takvih štetnih utjecaja, ali - i to je istina - nekad je zaštita "pretjerana". Stoga, nesumnjivo, hrana mora biti adekvatno "obrađena". Mnogo se piše o suvremenim načinima proizvodnje ekonomski isplative velike količine hrane, o kojima još nije rečena zadnja riječ, pa ih zaista treba izbjegavati (ako je to moguće). Za ponekog zdravu hranu čine određene namirnice, a da pri tome nema odgovora na temelju kojih je kriterija izvršena selekcija. Na prehranu utječu i običaji neke sredine (obitelji i šire zajednice), vjerska pripadnost, pripadnost raznim sektama i drugim utjecajima. Na odabir hrane, ne treba zaboraviti, djeluju i sociološko-ekonomske prilike u cjelini. Nije na odmet sjetiti se uzrečice mnogih naroda: treba jesti sve, ali malo ! Stoga, moje je mišljenje da bi i Vaše dijete trebalo jesti sve; tek primjera radi meso je odličan izvor neophodnih bjelančevina, a jaja su izvor velike količine kolesterola ! Isključivanje neke hrane treba biti vlastiti odabir, a ne prisila. S ovih tek nekoliko kratkih napomena zaključit ću uz srdačne pozdrave i jedno pitanje za razmišljanje: da li ste sigurni da je voda koju pijete, prema Vašim (ali i stvarnim) kriterijima, posve zdrava ? Konačno, nažalost, ne znam gdje biste mogli dobiti "više informacija, iz prve ruke", ali Vam svakako želim da onaj koji će Vam te usluge pružiti ne bude preskup.

Biljana

05.09.2002. 10:48

Cijenjena prof. Ana,

najljepse se zahvaljujem na vasem brzom odgovoru. U potpunosti se slazem sa svim iznesenim, no iz obzira prema vasem cijenjenom vremenu, htjela sam biti sto kraca i konkretnija. Ovakav portal me zaista odusevio i neizmjerno cijenim Vas trud i trud svih Vasih kolega koji nalaze vremena usprkos svim obavezama sudjelovati u nasim strahovima, bolestima i pitanjima i van okruzenja u kojem smo ih navikli iznositi. Svjesna sam da je prehrana odnosno stil zivota koji ju ukljucuje opcenito, znanost koja se ne dade opisati aksiomima te da utjece direktno na nas zivot i njegovu kvalitetu. Isto tako strahovi i stresovi koji proizlaze iz htjenja ispunjenog ljubavlju, vjerujem svakog roditelja da pruzi najbolje sto zna svojem djetetu, takodjer mogu imati nezeljene stetne posljedice cak i vise nego li prehrana. Postujem izbor svakog bica i zato slijedecom recenicom ne zelim povrijediti nicije osjecaje, a zelim ju izreci zato da malo pojasnim cemu moje pitanje: vjerujem/iskusila sam da ne moram povrijediti nijedno bice radi svog opstanka u mjeri koju mogu slijediti. Da ne ulazim dublje i ne uzimam svima vremena, ne mislim da riba i meso u prehrani nisu zdravi vec se nadam da svojim postupcima ne vrijedjam dar zivota s onoliko uvjerenja/znanja koje mi je dano. To je ono od cega polazim i moji osjecaji, a u mojoj kuhinji se kuha i meso i riba kad dodju bake i djedovi.
Zeljela sam usprkos svim informacijama koje su mi dostupne jos jednom cuti Vase cijenjeno misljenje i evenutalno misljenje nutricionista.
Moje dijete nece biti prisiljeno preuzeti nas stil zivota, ali kad pocne razdoblje besbrojnih zasto, bit cu u velikoj nevolji jer zaista ne znam. Nisam sljedbenik nijednog udruzenja, vjerskog ili nekog drugog ali ja tako osjecam, a mozda mi je i ime utrlo takav put happy
Najljepsa vam hvala jos jednom i molim Vas da ne objavljujete ovaj moj odgovor.
Srdacan pozdrav!
Biljana