Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prehrana djecaka 2,5 godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

IvanaRobert

24.06.2022. 14:25

Poštovani/ poštovana,

Molim Vas za savjet.
Zanima me jel raspored/kolicina obroka mog sina dovoljan/ nedovoljan za njegovu dob.

7:30h budjenje
8:00h dorucak (sirni namaz na kruhu + 150ml mlijeka)
10h banana
11:30h juha ( krem juhe, bistre juhe + piletina + rezanci , griz knedle)
13h spavanje
14:30/15h ručak (meso + povrće + riža)
17h jogurt / puding / voće
18:30 / 19h večera ( tortelini, kajgana, namaz na kruhu, rižoto, prazne palačinke)
21:30 spavanje

Kravlje mlijeko od nedavno ne može piti jer mu je mučno nakon pola sata od konzumacije, probali smo i s onim s manjim udjelom laktoze ali i dalje je imao glavobolju i mucninu. Sada pije bademovo mlijeko. Koliko je potrebno mlijeka djetetu njegove dobi ?

Hvala
Ivana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.06.2022. 18:45

Teško ću moći procijeniti obzirom da niste naveli njegovu težinu. No čini mi se da je jelovnik dobar. Bademovo mlijeko nema neke nutritivne vrijednosti te treba paziti da je dostatan unos kalcija. Stoga povećajte unos jogurta, kefira, svježeg sira. Pokušajte unijeti oko 300 g ovih proizvoda dnevno.

MajaMasa

20.10.2022. 10:15

Postovani,
Majka sam prijevremeno rodjenog djecaka koji ubrzo puni 14 mjeseci, korigovana dob je oko godinu dana. Tezak je 12 kg, 82 cm, lijepo napreduje.
Ima alergiju na proteine kravljeg mlijeka, pa nismo uveli jos uvijek obicno mlijeko, vec pije novalac allernovu.
Nismo uveli jos uvijek ni jaja, s obzirom da je sklon alergijama i ekcemima na licu i reagovao je, dok je bio manji, na mnoge namirnice, tako da cu pokusati opet ovih dana.
Gluten smo uveli, ne reaguje osipom, zitarice jede, ali samo u vidu griza i pahuljica, od voca jede samo jabuku, krusku, sljivu, bananu, avokado, kajsiju, povrce jede raznovrsno i obilno, cak i previse- obozava, od mesa samo piletinu i teletinu, ne jede ribu.
Nismo uveli sol jos uvijek, niti neke posebne zacine, ne svidja mu se niti slano niti slatko (tipa mljevenog keksa i sl).
Nismo probali jos uvijek orasaste plodove, jagodicasto voce itd, ne pije nikakve sokove, ni cajeve, samo vodu. Polako sam mu pocela uvoditi jogurt i abc sir u malim kolicinama i za sada nema reakciju.
Sada je situacija sa ekcemom mnogo bolja, narocito poslije duzeg boravka na moru, tako da mu se ekcem na licu prilicno sanirao.
Jede jos uvijek gnjeceno vecinom, a posljednjih par mjeseci uci i da zvace komadice i da jede sam, ali samo kuhano povrce, avokado, bananu, nece da jede kruh, peciva, mafine, palacinke i sl.
Njegov dnevni jelovnik otprilike izgleda ovako:
- Budi se oko 6, 7 h i pije allernovu oko 250 ml
- oko 10-10.30 h jede kukuruznu palentu ili psenicni griz ili npr proso ili ovsene pahuljice sa mlijekom, malo jogurta, ili abc sira sa dodatkom nekog voca ili bez.
- oko podne, mozda i kasnije 13, 13.30 h jede neko voce ili miks voca i laganih pahuljica.
- rucak nam je prilicno kasno, oko 16h (pokusala sam ranije, ali ne ide), povrce sa mesom kao corbica ili gusta kasa, uz dodatak maslinovog ulja,
- poslije toga jede npr. neku uzino, avokado u komadima, bananu...
- vecera je obicno neka zitarica ili povrce, nekad kombinacija zitarice i voca, oko 20 h.
Pred spavanje, poslije vecere, obavezno mlijeko do 200 ml. Ponekad umjesto uzine u toku dana popije mlijeko 150-200 ml, tako da dnevna kolicina allernove od 450- 600 ml, nekad i vise ako ubacujem allernovu sa pahuljicama.
Kolicinski on pojede dnevno dosta hrane, ali me zanima Vase misljenje.
Da li je ovo prevelika dnevna kolicina allernove- voli (hemoglobin smo vadili prije 10-ak dana i dobar je, 124) i da li unosi dovoljno raznovrsnu hranu, s obzirom na veliki broj neuvedenih namirnica, i da li u ovom sto jede unese sve potrebne nutritijente za normalan rast i razvoj za njegovu dob?

Unaprijed Vam hvala na odgovoru i lijepi pozdrav, Maja

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.10.2022. 10:45

Prehrana je raznovrsna i kvalitetna, mislim da ne bi trebalo biti problema s deficitom nekih od vitamina ili minerala. Sokove i čajeve nemojte niti ubuduće davati, a za ostale namirnice se posavjetujte s alergologom, vjerojatno će sve moći uskoro jesti. Ne treba dodavati sol do idućeg ljeta.