Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

11.03.2019. 22:50

Postovani,

Sin je rodjen sa 3060 g, 51 cm, iskljucivo dojen do 6 mj, poslije postepeno uvodjena dohrana, nakon godinu dana i kravlje mlijeko, ali jos uvijek doji dva puta dnevno uz to. Jede dobro. Sa 6 mj je imao 9 kg, cm se ne sjecam, a sada sa 14 mj ima 11.5 kg i 79 cm. Bio je u medjuvremenu i bolestan, prvo norovirus a potom i virozni infekt. Vec 10-ak dana je zdrav, ide u vrtic, ima jako dobar apetit, veseo. Po noci lose spava, ali to je odavno tako, pedijatrica se ne zabrinjava, ona smatra da ima takve djece i da ce vremenom poceti bolje spavati (budi se jos uvijek svako 2-3 sata, ali se lahko smiri i ponovo zaspi, za 5-10 min maksimalno).

Neki dan sam procitala da crni koncici u stolici mogu znaciti mikro krvarenje i zabrinula sam se. Crne koncice u stolici moj sin ima skoro svaki dan, doduse prethodno nisam nesto pretjerano pratila. On ima jednom do dva puta stolicu, nekad i tri, oduvijek je tako vise kakio, ali nije imao problema. Sad sam se zabrinula da bi ti moglo biti neko krvarenje ili alergija (nikad nisam primjetila nikakve znakove alergije). Pedijatrica misli da je to zato sto cesto i rano jede bananu. Zanima me, ako zelim da napravim test sama, koliko dugo mu ne bi trebala davati bananu da vidim hoce li koncica i dalje biti? Da li tu spadaju i mandarine jer i njih rado jede?

Lijep pozdrav,

Nera

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.03.2019. 08:50

Obično nakon 3 dana pprobavom bude eliminirana sva unešena hrana. Možete napraviti test na skriveno krvarenje u stolici sam prethodno 3 dana ne treba davati namirnice s tamnim mesom - može bijela riba i prsa od peradi. Inače tamni končići, ako su uzrokovani krvarenjem potječu iz gornjih dijelova probave (želudac, dvanaestnik) što je iznimno rijetko. Usput se može provjeriti hemoglobin koji bi u slučaju krvarenja trebao biti snižen.