Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Problemi s hranjenjem II


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mima

28.12.2004. 14:00

Cij. dr. Votava, mislim da ste mojom greškom previdjeli moje pitanje pa ga ponovo postavljam:

Moja beba je nedonošče, rođena je u 32. tjednu trudnoće sa 1840 grama. Danas ima pet mjeseci bez korekcije i 6360 grama. Prvi uzv mozga pokazao je blaže hipoksične promjene, danas je nalaz praktično uredan, EEg je također uredan. Idemo na razvojnu gimnastiku na Goljak i dijete je pod nadzorom neuropedijatra i fizijatra.

Jede NAN1 adaptirano mlijeko, dobiva 2x10 kapi Ferrum Lek sirupa dnevno, 4 kapi D vitamina i 2x50 mg C vitamina. Dnevno ima jednu stolicu koja je ispočetka zelenkaste boje, pa zlatnosmeđa, i zna biti zrnasta. Ima jako izražene vjetrove. Ispočetka je jela uglavnom po 150 ml po kg težine dnevno, no zadnjih mjesec-mjesec i pol dana se zaustavila na količini od oko 700-750 ml dnevno (6 obroka po 100-150 ml), i ne miče se sa te količine. Jede prilično nevoljko, igra se s dudom, ne plače za hranom, a noću je moramo buditi da bi je nahranili. No, u zadnjih mjesec dana dobila je 840 grama na težini.

Od ponedjeljka imamo zaista velike probleme sa hranjenjem, jer ona gotovo pa odbija jesti, neće sisati, izbacuje dudu, nekada i plače kad je pokušavamo nahraniti. Pojede 80 ml za sat vremena! U ponedjeljak je uz svoju uobičajenu stolicu imala i jednu dosta vodenastu stolicu, to se međutim nije ponavljalo i od tada ima normalne stolice. Nije imala temperaturu, vesela je, smije se i guguče, normalno spava i općenito ne pokazuje neke znakove bolesti. Mi je uporno nudimo hranom tako da kroz čitav dan uspijemo skupiti njenih uobičajenih 700-750 ml. Jučer smo je hranili i na žličicu. Primijetila sam i to da sada bolje pojede večernje obroke kad zapravo napola spava. Vagali smo je u ponedjeljak i opet jučer i vaga je pokazala da je dobila 100 grama u ta dva dana. Pedijatar misli da je ovakvo odbijanje hrane faza, ili pokazivanje svoje volje, preporučili su nam hranjenje na žličicu i zgušnjavanje mlijeka rižinim pahuljicama (do sada je nismo nadohranjivali). Nismo bili na pregledu nego smo se sa liječnicom čuli telefonski.

Eto, zanimalo bi me Vaše mišljenje, te da li mislite da je potreban pregled liječnika, i eventualno neke pretrage?

Dodatak:

U međuvremenu sam pretražujući internet na jednom drugom medicinskom forumu pronašla upit roditelja koji su imali problem sličan našemu, i pedijatar koji im je odgovorio napisao je da je moguće da je beba preosjetljiva na bjelančevine kravljeg mlijeka, te im je sugerirao prelazak na Pregomin hranu. Zanimalo bi me da li se alergija na kravlje mlijeko zaista može ovako iskazivati, te kako se ona dokazuje? Opet napominjem da beba ima jako izražene i glasne vjetrove, a kad se hrani ponekad se čuje kako joj crijeva rade (no to se obično događa prije stolice, stolicu gotovo uvijek ima za vrijeme hranjenja.)

Prof. dr. sc. Ana Votava Raić

02.01.2005. 22:08

Cijenjena gospođo, mislim da bi bilo dobro pregledati dijete i porazgovarati izravno. To možete učiniti u Zagrebu, na Klinici za pedijatriju na Šalati (01 4552 3339, kućni 325 ili 316) ili na Rebru (2388 888; Gastroenterološki odjel). To više što je potrebno nešto učiniti i za Vaš mir, jer će se inače krug pitanja proširivati. Samo kao primjer kazat ću Vam kao odgovor na Vaše pitanje o alergiji na kravlje mlijeko: svaka se bolest može manifestirati "klasičnom" slikom, "atipičnom" slikom, pa i posve neuobičajenim načinom; pitanje je samo koliko je što vjerojatno. Na ovaj način možete dobiti odgovor samo u domeni pretpostavki. Srdačno Vas pozdravljam i želim mnogo zdravlja cijeloj obitelji tijekom cijele godine !

Sandy

23.01.2005. 17:29

Poštovani!
Imamo isti problem kao i vi, beba ima 7 mjeseci, prematurus rođena u 33 tjednu, otpočetka jede NAN1, u zadnjih tjedan dana neće jesti mljeko, igra se sa dudom i zvače ju, pojede jedino kad zaspi. Posjetili pedijatricu kaže da beba napreduje ( u 5 dana dobio 200g)Prešli na HIPP2 alništa, pokušali sa aptamilom 2 i jedan dan je jeo budan, drugi dan opet odbija flašicu, sada neće jesti ni kad spava . Danas pojeo samo 230 ml, jednu kašicu od kruške, jako smo zabrinuti. Proljeva nema, stolice su mekše i zelene, tem. nema, beba normalno funkcionira. Zvala Šalatu i Rebro kažu da nevide problem. Kako Vaše dijete jel počelo jesti' Mi smo na dan inače jeli od 500-6ooml.