Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Streptokokna infekcija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Veronika

23.01.2005. 00:05

Postovani,

Imamo troje djece (1.5, 3 i 5 godina) od kojih dvoje starijih u vrticu. Proslu zimu, nakon niza streptokoknih infekcija (i misljenja i pedijatra i specijaliste kako bi najstariji djecak morao na tenzilektomiju, koju smo malo odgodili potajno se nadajuci ipak spontanu poboljsanju) cijela obitelj je u nekoliko navrata prosla antibiotske terapije.

Ove godine se ipak nastavlja slicna situacija. Djecak od 5 godina dobije sarlah, a svi ostali u kuci streptokoknu infekciju (bris je radjen i izoliran je piogeni streptokok kod dvoje djece starije djece, a kod svih ostalih penicilinsko lijecenje obavljeno samo na temelju simptoma i anamneze).

Djevojcica od 3 godine je uredno prosla 10-dnevnu terapiju Silapenom. Nakon 7 dana radimo kontrolni bris, i opet se kod nje izolira ista bakterija (ostalo dvoje djece nakon terapije Sumamedom ima nalaz u redu). Osim natecenih limfnih zlijezda, drugih (vidljivih) simptoma nema. Pedijatar propise Sumamed i kontrolu brisa. U medjuvremenu primjecujem da kod djecaka ponovno naticu limfne zlijezde na vratu i bojim se da je u medjuvremenu i on ponovno inficiran. Napominjem kako su djeca jako vezana i nemoguce ih je izolirati.

Imate li molim kakav savjet za mene jer ovo kruzenje streptokoka zaista narusava normalan zivot u nasoj obitelji. A i iscrpljena sam majka koja treba zdravorazumski savjet. Da li da inzistiram na ponovljenom brisu za sve iako jos uvijek nema manifestacije bolesti (ali problem je tu, jer su mi djeca izvor zaraze za drugu djecu).

Za kraj samo napominjem kako nasa pedijatrica ne propisuje antibiotike nekriticki i kako imam veliko povjerenje u njene procjene, ali je trenutno na putu, pa Vas molim savjet na osnovu napisanog, ako je moguce.

Dr. Darko Richter

23.01.2005. 21:23

Koga se nije savjetovati, tomu se nije pomoći. Najprije to. Niste učinili tonzilektomiju, i najstariji vam je,po svemu sudeći kliconoša, a možda i srednja. Indikacije za tonzilektomiju su: trajno nazočan streptokok grupe "A" u krajnicima, ili 3 uzastopne streptokokne infekcije, ili peritonzilarni apsces. Ovdje je toga bilo, i ima indikacije za tonzilektomiju, pa se vratite tom problemu sa svojom pedijatricom.

Veronika

24.01.2005. 17:25

hvala!