Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prolaktin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anita

14.01.2003. 21:52

Da li mi možete napisati skračenicu koju upotrebljavaju naši liječnici za ovaj hormon i kako on nastaje i što kad poslije poroda i završenog dojenja mlijeko ne prestaje dolaziti odnosno javlja se u par kapi kad stisnem dojke, citološki nalaz iscjedka je benigan.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

15.01.2003. 20:42

Draga gospođo Anita, nije mi poznata kratica za hormon prolaktin (vjerojatno uopće ne postoji jer je ime dovoljno kratko). Hormon nastaje u prednjem režnju hipofize, a pod njegovim djelovanjem počinje lučenje mlijeka (što je i značenje njegova imena). Izlazak mlijeka iz acinusa u mliječne kanaliće pospješuje oksitocin, koji je hormon stražnjeg režnja hipofize. Prolaktin, osim što održava laktaciju, spriječava ovulaciju i odgovara za period bez ovulacije nakon poroda. Slaba sekrecija mlijeka može potrajati tjednima, pa i mjesecima nakon što je dijete prestalo sisati. Mnogo pozdrava.