Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


proljev i povraćanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branka

21.01.2002. 14:45

Kako sa svih strana čujem da vladaju nekakve crijevne viroze, rota virus i sl. molila bih Vas da nas zabrinute roditelje ukratko izvjestite kako se ponašat u tim slučajevima. Kada ići doktoru, što jesti i piti, da li treba dodavati ORS i sl. Unaprijed hvala i pohvale na Vašem trudu.

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.01.2002. 22:09

Draga gospođo Branka, Vaše je pitanje vrlo općenito, pa je odgovor težak. Djelovanje virusa ovisi o njihovoj vrsti, tj. o patofiziološkim mehanizmima koji mogu biti različiti, a s druge strane mogu biti slični i u različitih grupa virusa. Drugi značajan faktor je infektivna doza, a naravno, vrlo je važna dob djeteta. Reakcije su različite u različitim dobnim kategorijama: neće jednako reagirati novorođenče, malo dojenče, malo dijete, školsko dijete itd. Možda će Vas iznenadti, ali u nekim slučajevima bolest je blaga u novorođenčadi i mlade dojenčadi do 3.mj. (ako uopće nastane) iz razloga što ga štite antitijela prenesena od majke u intrauterinom razvitku i antitijela koja dobiva majčinim mlijekom. Stoga, uvijek iznova izuzetno je važno istaknuti neprocjenjivu važnost prirodne prehrane !!! Svemu tome treba pridodati i činjenicu da je dijete te dobi u pravilu manje izloženo infekcijama. Nadalje, virusi se mogu podijeliti na one koji primarno zahvaćaju probavni sustav, prvenstveno crijevnu sluznicu i na one kojima je značanje sekundarno. Primjer za ovu zadnju skupinu virusa su respiracijski virusi koji prvenstveno uzrokuju bolest dišnih puteva, ali progutani u sekretima iz dišnih puteva, dolaze u probavni sustav i tamo pod određenim uvjetima uzrokuju sličnu bolest: povraćanje i proljev. Rota virusi primjer su primarnih virusa čije je djelovanje oštećenje sluznice tankog crijeva, ali koje je najčešće privremenog i prolaznog karaktera. Bolest koju uzrokuju virusi kreće se u jačini izraženosti od blagih do vrlo teških. Blagi i umjereni oblici liječe se dijetom (ovisno o dobi), a izgubljena tekućina nadoknađuje se na usta ORS (oralna rehidracijska solucija) preparatima. Teže i teške oblike bolesti mora liječiti i kontrolirati pedijatar, obično (bar u početku) u bolnici. Djeca su vrlo osjetljiva na dehidraciju koja nastaje brzo i u pravilu je teža što je dijete mlađe uz jednaki broj stolica i volumen povraćenog sadržaja. Moj je odgovor općenit, u skladu s pitanjem, ali i s prostorom koji mi je na raspolaganju. Najbolji mogući savjet je poziv na oprez. Uostalom, mi pedijatri smo na svojim radnim mjestima i zbog problema koji spominjete. Mnogo pozdrava !