Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prehrana i spavanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jasminka

23.11.2001. 23:12

Moj sinčić ima 9.5 mjeseci. Sa 6. smo počeli sa dohranom,a dotada je isključivo bio na majčinom mlijeku. I danas ga dojim tri puta dnevno i otprilike dva do tri puta po noći kad se budi, jer mu je to, izgleda, jedino sredstvo pomoću kojeg najlakše zaspi, pa me zanima da li su ta noćna buđenja i hranjenja u redu.
Što se tiče dohrane držali smo se isključivo prijedloga iz brošurice "Moja prva godina" koju smo dobili u rodilištu (projekt "Sretna beba"blunk.Zanima me koliko se obroka preporuča dnevno i koliko raznoliki moraju biti (npr. koliko se preporuča mesnih, mliječnih, voćnih,... obroka dnevno ili tjedno). Zasada ručamo povrće i meso, a večeramo voće s žitaricama, a između je jedan podoj kao i ujutro i navečer prije spavanja. Je li to dovoljno raznoliko i što mi preporučate?
Unaprijed hvala na odgovoru!
Pohvale i pozdravi! happy

prof dr sc Ana Votava-Raić

25.11.2001. 08:06

Draga gospođo, dosadašnja prehrana Vašeg djeteta je ispravna. Jedina primjedba je dojenje po noći, o čemu i sami dvojite. Noćno dojenje u 10. dojenačkom mjesecu nije potrebno; preporučljivo je da noćni san traje neprekinuto 6 do 8 sati, što je dobro ne samo za dijete, već i za Vas. Da bi dijete odučili od buđenja, ponudite mu unaprijed pripremljeni čaj u bočici koji se može održati zagrijan u termos-boci.
Ukoliko Vam materijalne mogućnosti dozvoljavaju preporučam Vam suvremenu industrijsku hranu namijenjenu djeci određene dobi, a koja se proizvodi u raznim kombinacijama. Inače, ako sami priređujete hranu , treba birati kvalitetno nemasno mlado bijelo pileće ili pureće meso, mladu teletinu i bijelu ribu. Bjelanjak jajeta ne daje se do kraja dojenačke dobi. Korjenasto povrće i špinat treba u principu izbjegavati jer mogu sadržavati veću količinu nitrata. Ne preporučuje se davati niti smrznuto povrće zbog veće količine soli. Pasirane mahunarke preporučaju se od 8. mjeseca. Treba izbjegavati suhomesnate proizvode i paštete, pretjeranu upotrebu šećera ( s namjerom spriječavanja ranog i nepotrebnog debljanja), a isto tako i soli (radi izbjegavanja opterećivanja bubrega). Voće se daje svježe jer se termalnom obradom uništavaju prirodni vitamini. Potrebna tekućina nadoknađuje se običnom vodom, koju treba, u uvjetima sumnjivih higijenskih prilika, prokuhati. Vašem je djetetu dovoljno 5 dnevnih obroka. Pretpostavljam da prima D-vitamin i da mu je kontrolirana krvna slika radi izbjegavanja eventualne anemije.
Srdačan pozdrav !

Vesna

26.11.2001. 08:22

Imala sam istih problema sa svojim sinom. Slažem se sa svime što je dr.Votava Raić napisala osim s prijedlogom da se djetetu dade čaj u bočici. Tako će dijete samo zamijeniti jednu naviku (noćni obrok) drugom. Ako već ne ide drugačije, zašto bočica? U doba od 9,5 mjeseci starosti dijete može piti iz čašice s kljunom što je mnogo zdravije (naravno, nezaslađeni čaj ili još bolje običnu vodu).
Puno sreće!

prof dr sc Ana Votava-Raić

30.11.2001. 20:25

Draga gospođo Vesna, u principu ste u pravu, osim što stečena navika ne može nestati samom Vašom odlukom, već ona obično nestaje postepeno. Moja preporuka služi tek za kratkotrajnu upotrebu do usvajanja kontinuiranog noćnog spavanja, a svakako je bolja od dugotrajnog plača pri buđenju. Način davanja nezašećerenog čaja ovisan je o dnevnoj tehnici pijenja. I Vas srdačno pozdravljam !

Vesna

03.12.2001. 12:38

Poštovana prof. Votava-Raić,
možda sam vas krivo razumjela pa je došlo do nesporazuma. Naravno da mislim da treba izbjeći dječji plač. I naravno da je bolje da se dijete postepeno odvikava od noćnog obroka uz čaj ili vodu ako ne ide drugačije (majčino tješenje ili sl.). Htjela sam samo staviti naglasak na čašici s kljunom i na nezaslađenom čaju na kojima inzistiraju stomatolozi. A kad sam spomenula nezaslađeni čaj, mislila sam na to da je takav čaj zdraviji (za djetetove zube) od zaslađenog kako po danu tako i po noći. Možda i previše pazim na zube svoga djeteta jer su moji (i muževi) loši pa želim sve poduzeti da ne prevlada loš gen nego da moje dijete što dulje ima zdrave zube.
Pozdravljam Vas i zahvaljujem što dio svog vremena posvećujete ovim stranicama.

Jasminka

17.12.2001. 19:46

Drage moje, gđo Ana i Vesna!
Hvala na savjetima i brizi, no samo bih još htjela reći da maleni nije nikad imao klasičnu bočicu već je bio isključivo na prsima do 6.mj, a otada pije iz bočice sa kljunom, a sad već polako i iz čaše (sve bez šećera).
Po noći se budi samo da si malo posiše (do 5 min),a plače samo da se javi.No, prema vašim odgovorima i literaturi "Svako dijete može naučiti spavati" trebalo bi ga odviknuti noćnih obroka uz lagano privikavanje da zaspi sam u krevetiću - probali smo par dana no jako je plakao i uspavljivanje je tada trajalo i do sat vremena pa sam za dva dana odustala i vratila se na staro.
Trebam li ustrajati ili će navika noćnog sisanja točnije smirivanja na dojci nestati sama i s vremenom?

Svaka pohvala doktorici Ani!!!
I svim ostalima koji su voljni pomoći!
Jasminka

Marija

13.01.2002. 20:56

Cijenjena prof. Votava - Raić!
Moj sin ima 7,5 mjeseci. Porođajna težina bila je 2350 g, dužina 48 cm,
sa 7 mjeseci imao je 7700 g i 67 cm. Još uvijek ga dojim, dajem jedan obrok povrća sa piletinom, jedan voćni međuobrok. Nekoliko puta dala sam mu HIPP-ovu gotovu mliječnu kašicu (probali smo tri različite vrste),na što se pojavio crveni osip.Reakcija je bila samo na mjestu dodira hrane na licu.Nakon pola sata - sat crvenilo i prištići nestanu.Na drugu hranu nije bilo reakcije.
- Molim Vaše mišljenje o tome, da li može biti kakvih posljedica koje se ne vide iz vana?
- S obzirom na osip da li bi bilo u redu davati HIPP-ove kašice u kojima je krumpir i špinat?
Unaprijed hvala na odgovoru!

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.01.2002. 21:46

Draga gospođo Marija, dugujem Vam izvinjenje zbog zakašnjelog javljanja; nisam gledala u ova skupna pitanja (inače ispravno klasificirana). Nažalost, neću moći biti precizna, što vjerujem da i sami pretpostavljate. Naime, možda se u Vašeg djeteta radi o slučajnosti bez patološkog značenja, ali se ne može isključiti niti predznak bolesti. Čini mi se da se u Vašem problemu ne radi o naglasku na Hippovu hranu, koja je strogo kontrolirana (kao i svaka druga hrana proizvedena u farmaceutskoj industriji i industriji specijaliziranoj za dječju hranu), već je veća opasnost od uvođenja kravljeg mlijeka (i industrijska hrana bazirana je na kravljem mlijeku !). Stoga, uvođenje nove hrane od povrća, a bez mlijeka, vjerojatno neće dati odgovor. No, moguća "najava" neke nepodnošljivosti hrane ili nekog njenog sastavnog dijela nije lako prepoznatljiva, a jednako nije lagana niti dijagnoza. Zbog svega, vrlo su važni zapažanje i iskustva roditelja kao i nalazi indiciranih medicinskih istraživanja. Mogu Vam samo dati savjet da - u slučaju ponavljanja istih simptoma i/ili pojave novih (osipi na koži, povraćanje, proljev...) - potražite Vašeg pedijatra ili stručnjaka kojeg će Vam on preporučiti (to može biti i u našoj Klinici na Šalati ili na Rebru, u Zagrebu). Upućujem Vam srdačan pozdrav s nadom da je Vaš problem već do sada povoljno riješen.