Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


promjena formule dojenačkog mlijeka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra

26.07.2002. 15:32

Poštovani,
Imam dijete od 5 mjeseci koje već dva mjeseca uzima Comformil 1, uredno dobiva na težini iako često bljucka te su joj stolice zelene, smrdljive i rijetke, a ima jednu dnevno. Pedijatrica savjetuje prijelaz na Aptamil ali tako da mjesec dana koristi Aptamil 1 te od navršenog šestog mjeseca Aptamil 2 (iako na kutijama mlijeka piše da je br. 2 od četvrtog mjeseca). Budući da je beba zadnjih mjesec dana stalno gladna ne bih li mogla odmah preći na Aptamil 2 (s dohranom počinjemo tek kad napuni šest mjeseci, zasad uzima samo u večernji obrok rižine pahuljice)? Da li je točno da dijete mora početi s dohranom kad se pređe na formulu br. 2 ? Da li mojoj bebi nedostaje hranjivih tvari i vitamina?
Unaprijed hvala na odgovoru.

prof dr sc Ana Votava-Raić

27.07.2002. 07:36

Štovana gospođo Petra, odmah u početku moram napomenuti kako žalim što Vaše dijete nije na prirodnoj prehrani. Ali, što je, tu je ! Najvažnije je da dobiva na težini i da je opće stanje uredno. Bljuckanje je u toj životnoj dobi gotovo uobičajena pojava, a koja u pravilu nije u vezi s vrstom mlijeka, već s činjenicom da mehanizam ulaska jednjaka u želudac nije još u cijelosti sazrio, pa se određena količina uzete hrane neposredno nakon obroka i u vodoravnom položaju prelijeva iz želuca u gornje puteve probavne cijevi. (Ima, naravno i drugih uzroka bljuckanju i povraćanju, te nije jednostavno biti ovako "na daljinu" siguran - umiruje činjenica da je Vaše dijete pod kontrolom pedijatra). Izgled stolice ne mogu komentirati. Mijenjanje hrane zaista treba provoditi postepeno, a načina ima više, a jedan od njih je onaj koji Vam je Vaša liječnica napomenula. Ako je podnošenje nove hrane dobro, prelazak može biti i brži. Kako je dijete na umjetnoj prehrani, može već sada dobivati voćne kašice, povrće, ali je i to potrebno uvoditi postepeno (jednu namirnicu po jednu, a ne istovremeno), jer u slučaju nastanka nekih nepoželjnih simptoma, nećete znati koja ih je hrana uzrokovala. Hrana koju proizvodi farmaceutska industrija namijenjena je djeci određenih uzrasta, sadrži sve potrebne tvari u količinama namijenjenim određenoj dobi i strogo je kontrolirana. Srdačni pozdravi !