Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

22.07.2002. 08:37

Moj sin ima 2 god i 3 mj.Sve do nedavno imao je urednu i normalnu stolicu, dok u zadnje vrijeme su one postale neredovite i tvrde. Zadnjih dana tj. od početka ljeta nema ni apetita i slabo jede (stalno je žedan i pije sokove, te samo hoće sladoled). Sve ono što je do nedavno jeo s guštom sada ne želi ni probati. Pogotovo ne želi ni taknuti povrće (blitvu, špinat, rajčicu i sl.) Kako ga natjerati da jede? Što je dobro dati (za jelo i piće) u slučaju tvrde stolice?

prof dr sc Ana Votava-Raić

25.07.2002. 06:11

Štovana gospođo, vjerojatno se nešto promijenilo u ustaljenom dosadašnjem redu:
- došlo je ljeto s vrućinama kada svi jedu nešto manje i skloni su drugoj hrani; sokovi i sladoled su kalorični (iako ne i punovrijedni prehrambeni artikli) i vrlo ukusni - svakako djetetu znatno ukusniji od povrća; stoga nije čudno da dijete ima "apetit" (tzv. kapriciozni apetit) samo na sladoled...
- pokušajte mu davati sladoled kao "nagradu" za jelo koje će pojesti prije toga; iskreno, nisam uvjerena da ćete lagano uspjeti.
- za poboljšanje probavnih procesa dobro je davati voće (što slađe, to bolje), osobito šljive, smokve i sl. koje možete usitniti i pomiješati u sladoled ( u koji možete dodati i muissle kojih ima u svim trgovinama), a u gusti voćni sok možete dodati malo mineralne vode.
Sasvim usput, želim Vam napomenuti da dijete mora steći naviku pranja zubi poslije obroka (osobito slatkog) i da bi bilo uputno da sokove pije na slamku.
Srdačno Vas pozdravljam.