Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


promjene


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirna

17.02.2002. 21:32

Imam djevojcicu od trinaest mjeseci. Prvih sest mjeseci je bila samo na mome mlijeku a zatim je pocela da jede voce, povrce, supe, uglavnom izmiksirano. Nije jela mnogo ali ja sam bila zadovoljna s obzirom na njen "brzi" temperament. Otprilike u devetom mjesecu pocela je povremeno da prebiva kod moje mame i ona joj je uvela flasicu, da bi je lakse uspavala i da pojede nesto "konkretno". Posto se po noci cesto budila da doji ja sam joj takodje navecer davala flasicu sa nekom hapom da bi se vise najela i da bi manje ustajala.
Unazad dva-tri mjeseca pocela je da jede kruh, sir i jaja i imala pravi mali slani dorucak.
Prije mjesec dana ja sam pocela da radim i djevojcica je kod nane svaki dan i ja vise nemam bas kontrolu nad njenom ishranom. Vise nece ni u svoju stolicu za hranjenje, vjerovatno jer je tamo nema. Prestala sam je dojiti jer mi je mlijeko oslabilo a nadala sam se da se nece vise buditi tokom noci. Medjutim, uskoro sam joj morala uvesti jos jednu nocnu hapu sto je ipak bolje od dva-tri-cetiri budjenja radi dojenja.
Vrlo je cesto i uporno prehladjena, curi joj nos a cetvorke joj nicu vec par mjeseci.
Sve ovo je uvod u moj problem koji glasi: Nakon trinaest mjeseci dijete mi jede iskljucivo flasicu, nece da bude u svojoj stolici za hranjenje, supu pije na slamku a od "cvrste" hrane prihvata jedino cokoladu.
Da li se takvi poremecaji desavaju, da li je problem sto smo se odvojile (mada ne radim puno radno vrijeme), prestanak dojenja, prehlade, zubi, moja mama ili nesto sasvim trece???
Najljepsa hvala na strpljenju, molim vas komentar.

Dr. Darko Richter

22.02.2002. 21:48

Gledam vašu poruku nekoliko dana i razlog što vam se ne javljam vrlo je jednostavan: vaš problem nema nikakve veze s pedijatrijom. Roditelji i dijete mogu imati problema koji ne spadaju u medicinu. Ukoliko postoji određeni medicinski problem, on se ne nazire u vašem opisu takvom kakvog ste ga dali. Ako nema definitivnog medicinskog problema, to bolje, ali vi ćete morati svoje probleme s djetetom rješavati vlastitim snagama i pameću, a ja bih rekao i povratkom na elementarne roditeljske instinkte. Mislim da upravo to nedostaje mnogim roditeljima danas, pa često gube vrijeme očekujući neki "stručni" savjet, a stvari su elementarne, primordijalne, no to znači i vrlo individualne, pa vas tu ostavljam sa željama da uspijete sa svojim djetetom (u što, zapravo, ne sumnjam imajući puno pouzdanje u normalne pozitivne ljudske instinkte). Puno sreće.