Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pubertet ili..:?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinuta mama

21.11.2002. 22:27

Poštovani,
imam kćerku od 11 godina koja je za svoj uzrast prilično visoka i razvijena iako još nije dobila menstruaciju. Prije nekih tjedan dana iz desne dojke koja je nešto veća od lijeve, tocnije iz jedne od točkica u području areole ponekad joj iscuri kap prozirne tekućine koju sam prvo primjetila na potkošulji kao svjetlosmeđu mrljicu, a kada sam malo pomnije pregledala tu dojku napipala sam vrlo malu kvržicu i vidjela kako se pojavljuje kapljica iz jedne točke na areoli. Nju to ništa ne boli. Moram priznati da sam se šokirala pa smo otišle na pregled kod liječnice opće prakse koja je nakon pregleda rekla da se to zna desiti i da se ne zabrinjavam. Ukoliko to potraje savjetovala je da dođemo po antibiotike. Pitala sam je da li je potrebno učiniti neku daljnju pretragu - ultrazvuk ili sl. našto je ona odgovorila da je to normalna pojava u razvoju djevojčica i da za sada ne preporučuje ništa dalje. Molim za Vaše mišljenje. Da li se to zbilja događa u pubertetu ili je to znak neke upale ili nekog poremećaja?
Zahvaljujem na odgovoru!

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

23.11.2002. 14:42

Cijenjena gospođo, srednja dob početka puberteta u djevojčica u našoj sredini je oko 10. godine. Promjene na prsima počinju prije pojave prve menstruacije (u prosjeku oko 13. godine), a asimetričan razvoj dojki (jedna se razvija više i prije od druge) dosta je česta pojava. Produkcija tekućine slične mlijeku (tekućina je prozirna, žuto-smeđe boje i sl.) pod utjecajem snažnih, ali neusklađenih hormonskih zbivanja je moguća, ali zahtijeva stanovit oprez. Ako, naime, dođe do začepljenja nerazvijenih mliječnih žlijezda i kanalića, zaista se može razviti upala koju treba liječiti. Nemate razloga za zabrinutost, osobito ne za šok, ali imate razloga za promatranje Vaše curice - ako Vam ona to dozvoljava (ev. sakrivanje znak je uobičajenih psihičkih promjena vezanih uz taj period). Vašoj kćerki i Vama mnogo pozdrava.