Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


SMA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nika

21.11.2002. 16:02

Poštovani!
Lijepo Vas molim u ime svoje rođakinje za poneku informaciju. Moj nećak ima 13 mjeseci. Prije otprilike 3 mjeseca, dijagnosticirana mu je spinalna mišićna atrofija po Werdnig-Hoffmannu (pretraga je obavljena u Zagrebu, na Goljaku). Dijete je prema mojim saznanjima još intra uterino bilo vrlo mirno. Dječak je rođen u predviđenom terminu, porod je protekao u redu. Međutim, po dolasku kući iz rodilišta, majka je primijetila da dijete ne može odići glavu od podloge, niti samostalno podići nogice kod previjanja. Kako i sama imam malo dijete, izmjenjujući informacije, shvatile smo da s djetetom "nešto nije u redu". Pedijatar ih je poslao u bolnicu (na žalost ne u Zagreb) gdje su djetetu napravili CT i UZV glave i ustanovili da je s motorikom sve u redu. Na uporno inzistiranje kod svog pedijatra, uspjela je doći u Zagreb na rehabilitaciju, pa su djetetu napravili EMG mišića i postavili gornju dg. Inače, opće stanje djeteta je u redu. Jedino je majci savjetovano da djetetu daje što više bjelančevina, a što manje ugljikohidrata da se ne deblja. Kako sam gore već navela, on danas ima 13 mjeseci. Još uvijek ne može samostalno sjediti, niti podizati nogice. S rukama može micati, ali nema snage za jači (puni) stisak. Inače je jako inteligentan za svoju dob. Glasovno se izražava i pokazuje rukom što želi. Majci su rekli da je to isključivo genetska, odnosno nasljedna bolest, a nisu joj opisali tijek bolesti, niti konačan ishod. Kod njih u obitelji je jedino mamina sestra (djetetove bake sestra) imala slične, ali ne i iste simptome bolesti. Prohodala je s 3 godine, danas ima 50 godina, rodila je 3 djece i sve je u redu.
Sada bih Vas lijepo zamolila da nam malo pojasnite ovu dijagnozu, odnosno tijek bolesti i hipotetski, konačan ishod.

Najljepša hvala!
Lijep pozdrav!

Dr. Darko Richter

23.11.2002. 10:02

Ako je istina da se radi o spinalnoj mišićnoj atrofiji Werding-Hoffman, onda je nažalost riječ o najtežem obliku spinalne mišićne atrofije, nasljedne bolesti u kojoj neumoljivo propadaju neuroni skeletne muskulature i koja ima vrlo nepovoljnu prognozu. U principu se o bolesti ne razgovara s kolaterlanom, već izravnom najužom rodbinom. I opet, ako je istina da se radi o Werding-Hoffmanu, ne vjerujem da majci i ocu nisu protumačili o čemu se radi i da im nisu barem naznačili prognozu. Pitanje je jesu li to roditelji razumjeli. Ako nisu, trebaju liječniku postavljati pitanja dok ne shvate, ako žele i ako su na to spremni. Dakle, ne mogu vjerovati da je liječnik, koji je postavio dijagnozu, ispričao nešto što toj dijagnozi ne odgovara. Sada netko vas šalje u "izvide", a time se ništa neće riješiti niti će sada više shvatiti, ako to nisu mogli ili htjeli, ili bili spremni, u izravnom razgovoru s liječnikom svojeg djeteta. Mislim da bi se morali javiti na neuropedijatriju na Rebru ili u Klaićevoj u Zagrebu. Usput, otiđite na Internet na adresu: www.fsma.org/ ili na podadresu istog site-a: www.fsma.org/intro_sma.shtml gdje ćete vidjeti sve što vas može zanimati i čak uspostaviti kontakt s obiteljima koje imaju jednako bolesnu djecu.