Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


razvoj govora-pitanje logopedu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

rachel

03.10.2004. 11:44

Poštovani,
imam djevojčicu staru 2,5 godine, ide u jaslice, normalno se razvija, vesela, dobro čuje, sve razumije, međutim govori oko 30-tak riječi (mama, tata, baba, teta isl) Sve ovo drugo što priča je neki njen jezik koji se ne razumije. Da li bi trebalo otići kod logopeda ili je normalno da dijete do svoje 3 godine propriča? Starija kćer je počela pričati s 2 godine. U jaslicama su mi rekli da je to normalno. Molim vaš savjet!

Prof. dr. sc. Ana Votava Raić

03.10.2004. 14:23

Cijenjena, nije pitanje samo koliko riječi Vaše dijete govori, već kako ih govori. Stoga, prije nego što "problem" prepustite vremenu, odvedite dijete logopedu. Nije lijepo živjeti s upitnikom pred očima, a bez pravog odgovora. Srdačan pozdrav.

mama.vlatka

15.03.2016. 10:25

Postovani,

Moje dijete (m) ima 2 godine i 2 mjeseca. Jos uvijek ne prica. Drustven je, veseo, vrlo bistar, jako dobro zapaza i pamti. Dobro cuje i sve nas razumije. Komunicira s nama pantomimom i sve nam objasni. Idemo i na engleski i razumije cca 70-100 rijeci. Tecno govori mama, tata i baba. Brblja povremeno. Da li je potrebno za zabriniti se?

Unaprijed hvala,
Vlatka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.03.2016. 19:25

Navedena postignuća u razvoju komunikacije i govora su u granicama normale. Ukoliko ne bude značajnijeg napretka u razvoju govora u narednih 6 mjeseci potražite savjet logopeda.

nixy86

10.12.2021. 17:00

Poštovana,
Imam bebicu od 7 mjeseci i brine me što još nije počeo ugovarati slogove. On prati pogledom stvari, okrene se prema zvuku, kad ga zovem, ako nije zaigran pogleda prema meni, prevrće se, okreće se pokušava puzati, lijepo drži i hvata igračke, premješta ih iz ruke u ruku, smije se, jako voli kad mu pjevam. Ali što se njegovog glasanja tiče to su razne visine slova aaaaaaaaa i mmmmmmm, ponekad '' prducka'' s ustima i jezikom, reži i sl. Ali to je to. Dali se brinem s razlogom ili je to još uvijek u redu za njegovu dob?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.12.2021. 10:20

Prema opisu nema znakova poremećaja komunikacije niti razvoja predgovorne faze govora. Pogledajte na Blogu www.littledotapp.com video pod naslovom Podsticanje govorno jezičnog razvoja i zabavite se. Lp.

Merjem94

24.12.2021. 11:35

Poštovani, moja četverogodišnja (4godine i 2 mjeseca) djevojčica još uvijek ne izgovara pravilno dosta glasova. Jasno mi je da se glas R još uvijek ne mora javiti, ali glasovi poput S Š C Č Ć Ž Z se tađer ne javljaju. Grafomotorika joj je lijepo razvijena i općenito je vrlo spretna.
Inače, rođena je s kratkim frenulumom, ali je to spontano puklo kada joj je bilo 11 mjeseci, ne znam da li to može biti uzrok iako je puklo?
Još jedna stvar me zabrinjava, iako možda nije pitanje za vas, ali možda može biti povezano. Primjetila sam da kao da ima slabo pamćenje. Do te mjere da još uvijek nije usvojila brojanje po redu do 10.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.01.2022. 09:50

Ne čini se da postoji odstupanje koje bi zahtjevalo logopedsku intervenciju. Procjenu razvoja možete zatražiti od logopeda i psihologa u vrtiću (ako dijete ide u vrtić i ako vrtić ima navedene stručnjake) ili obaviti pregled u sustavu zdravstva.