Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Refluks


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ajnat

13.11.2021. 12:45

Poštovani, moja beba ima 8 tjedana i 4 dana. Isključivo je dojim i dobro dobiva na težini. Rođena je s 3150g, pala na 2800g, a prije 10 dana (na pregledu) imala je 4670g. U početku beba je jako teško podrigivala i nije bljucala uopće. S vremenom se to počelo mijenjati, lakše je podrigivala i povremeno bi lagano bljucnula, sve dok nije došlo do situacije gdje je ona podrigivala i po 10 puta iza obroka. Bljucala je puno obilnije i nekoliko puta u tjedan dana bljucnula je u mlazu. U tom periodu jaceg bljucanja imala je faze neutješnog i bolnog plakanja koje su trajale po nekoliko sati navečer, a suprug i ja bismo primijetili kroz dan da joj se sadržaj iz želuca vraća niz grlo, no ne bljucne ga svaki put već ga ponovno proguta (tihi refluks?!). Ona se često oblizuje, povremeno kašljuca, radi bolne grimase tijekom spavanja, iz usta ima kiselkasti miris, promuklog je glasa (ne znam je li zbog toga što puno plače).
Povisili smo joj uzglavlje, promijenili d kapi i izbacili espumisan kapi, ja sam iz prehrane izacila čokoladu, suhomesnate proizvode i mliječne proizvode. Stanje se nakon toga drastično popravilo. Sada povremeno bljuca u normalnim količinama, rijetko kad bude obilnije. Bljucanje u mlazu je prestalo, više ne plače onako jako, zadovoljna je beba. No, i dalje primjećujemo da joj se diže sadržaj koji ne izbacuje kroz usta. Tada malo zaplače ili jaukne, ili samo krene oblizivati se, gutati i žvakati (a u ustima ne bi trebala imati ništa jer je davno pojela).
U vrijeme najgore faze napavili smo test intolerancije na PKM koji je bio negativan te kks, crp i biokemijski nalaz urina. Sve je bilo uredno. Nakon toga sam vratila mliječne proizvode u svoju prehranu, ostalo još nisam.
Smatrate li da su opisani simptomi razlog odlaska specijalistu? Može li ovo vraćanje sadržaja iz želuca uzrokovati nagrizanje kao što žgaravica to čini kod nas odraslih? Postoji li lijek kojim se liječi "žgaravica" kod tako malih beba te što još mogu učiniti da joj olakšam ako ne postoji?
Hvala Vam unaprijed na svim odgovorima!
Srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.11.2021. 18:55

Prema svemu postoji izraženiji refluks koji može biti pojačan zbog kolika (napinjanja djeteta). Ako dijete dobro napreduje na težini ništa dodatno ne treba raditi, jedino bih vratio Espumisan - on ne može naškoditi a može smanjiti napetost trbuha. Lijekovi ne dolaze u obzir. U slučaju da slabo napreduje potrebne su daljnje pretrage.