Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šarlah


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dejana

15.04.2002. 16:57

Da li mi možete objasniti koji su simptomi šarlaha, kako se liječi:
koji lijekovi, da li ostaju nekakve posljedice. Također me zanima da
li je dozvoljeno tuširanje i mazanje nekakvom kremom?
Radi se o dječaku od 4. godine, koji je imao osip, u predjelu stomaka,
prepona i guze, ne jako visoku temperaturu, a u isto vrijeme je imao
upalu grla pa je pio Silapen 1000, lijekove smo dobili poslije podne u
bolnici, a tada još nije imao nikakav osip, tako da to liječnik nije ni vidio,
mislila sam da je osip od lijeka te sam dobila informaciju da od lijeka nije ali da je sigurno od temperature.
Zanima me također da li je potrebno provjeriti krvnu sliku?
Unaprijed hvala!

prof dr sc Ana Votava-Raić

15.04.2002. 19:21

Cijenjena gospođo, šarlah je bolest uzrokovana beta hemolitičkim streptokokom grupe A. Inkubacija traje 3 do 5 dana. Klinička slika "klasičnog" oblika bolesti izgleda ovako: bolest počinje naglo s povišenom/visokom temperaturom uz zimicu. Ždrijelo je bolno. Javlja se malaksalost, a ponekad i povraćanje. Osip se javlja prvog ili drugog dana bolesti i najprije zahvaća vrat, trup i ekstremitete. Najgušći je na prsima, u pazuhu, donjem trbuhu i unutrašnjim stranama bedara. Po izgledu, osip je sitnotočkast, crven, a ako je gust može djelovati kao jednoliko crvenilo, a što je slučaj na licu. Koža je hrapava na opip. Ponekad su moguća i sitna krvarenja zbog oštećenja kapilara (češće u pregibima). Poslije trećeg dana osip blijedi, a ljuštenje počinje oko 7. dana. Ljuštenje kože karakteristično je za šarlah, a različito je po jačini; na licu je obično prisutno kao perutanje, a na dlanovima i tabanima je poput malih krpica. Ima dosta odstupanja od ove "knjiške" slike - danas su kliničke slike u pravilu blaže (zbog upotrebe antibiotika), ali iznimno su moguće i teške (toksičke i septičke) slike. Sasvim su rijetke komplikacije bolesti i to rane (toksičKe i septičke) i kasne (npr. reumatska vrućica, akutna upala bubrežnih glomerula). Prepoznavanje bolesti nije uvijek lagano, te dijagnozu i kontrolu treba prepustiti iskusnom liječniku. Liječenje se danas u pravilu provodi kod kuće i to penicilinom kojemu je glavna svrha odstranjenje streptokoka iz organizma, obično iz ždrijela, uz simptomatsku terapiju (lijekovi za snižavanje visoke temperature...). Tuširanje nije nužno za vrijeme trajanja jačeg osipa, a kreme neće pomoći. Krvna slika se može provjeriti ali ona neće dati čvrst "dokaz" bolesti; važnije je uzeti bris ždrijela u akutnoj fazi jer nalaz beta hemolitičkog streptokoka govori u prilog dijagnozi i indikacija je za liječenje. Nalaz beta hemolitičkog streptokoka izvan simptoma bolesti može se naći u zdravih kliconoša, te je u svakom slučaju nužan oprez - interpretacija nalaza također nije uvijek jednostavna.
Nije mi bila namjera da Vas zbunim, ali činjenica jest da medicina nije samo znanost, već i znatno više od toga, a što, sigurna sam, nije lako shvatiti. Srdačno Vas pozdravljam.