Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


siroko povijanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

13.04.2002. 00:38

Posto sam od dosta mama cula da se preporuca siroko povijanje novorodjencadi, zanima me na osnovu cega se to preporuca. Da li postoje statistike (istrazivanja) koje opravdavaju praksu sirokog povijanja i koje su? Sto konkretno siroko povijanje sprecava i s kakvim uspjehom? I zasto se ne prakticira u drugim zemljama?

prof dr sc Ana Votava-Raić

13.04.2002. 20:52

Štovana gospođo Ana, široko povijanje s mogućnošću pokretanja u kukovima prevenira abnormalnosti iz kategorije tzv. razvojne displazije kuka. Radi se o najčešćoj anomaliji sustava za kretanje koja se pojavljuje u Europi s učestalošću od 2-4% sve novorođenčadi. Anomalija je uzrokovana kombinacijom više čimbenika, među kojima značajno mjesto pripada i genetskoj predispoziciji. Jedan od vanjskih uzročnih faktora je povijanje s maksimalno privučenim i ispruženim nogama uz nepokretne kukove (o čemu postoje mnogobrojne studije !). Takav način povijanja omogućuje izbacivanje glavice bedrene kosti iz "ležišta" u kuku (acetabulum). Obrnuto je kod širokog povijanja - glavica bedrene kosti nalazi se u ležištu u kuku i obje se strukture dodatno razvijaju, međusobno povoljno djelujući jedna na drugu. Svakako se preporuča i redovita kontrola kod ortopeda.
Konačno, zbog čega mislite da se široko povijanje ne prakticira u drugim zemljama ??? Mnogo pozdrava.

ramona

13.04.2002. 21:41

Ne prakticira se u Americi. Ni u većini europskih zemalja.

Maja

14.04.2002. 07:42

ne prakticira se ni u Kanadi...

Suzana

14.04.2002. 14:30

U Njemackoj i u Austriji se itekako prakticira i mnogi pedijatri/otropedi preporucuju preventivno za sve bebe.

Drage mame, zasto mislite da je siroko povijanje inkvizicijska metoda????

Maja

15.04.2002. 05:34

Draga Suzana,
ne mislim da je inkvizicijska metoda nego se pitam kako se to radi i da li bih trebala da praktikujem. Ovdje mi to niko nije znao/htio reci, a pitala sam.
Maja

Ana

15.04.2002. 18:56

Cijenjena prof dr sc Ana Votava-Raić,

pitam jer se u Americi ne preporuca niti prakticira. A pitam i jer me uvijek zanima medicinsko objasnjenje i statisticki podaci iza savjeta koji doktori daju. U Americi je praksa da doktor preporuci, a pacijent izabere da li ce poslusati ili ne (naravno, na svoju odgovornost) i da uvijek pita zasto i kako.

Zahvaljujem na odgovoru koji me na zalost samo relativno zadovoljio.

Nije mi, naime jasno kakvo je to "maksimalno privučenim i ispruženim nogama uz nepokretne kukove" (jel to s pampers pelenama?) i tko to prakticira.
Zanima me takodjer da li je to s kukovima ucestalije u Hrvatskoj nego u drugim zemljama i zanima me gdje mogu naci ta istrazivanja koja navodite.

Puno Vam hvala, ovo su zaista vrijedne informacije.

S postovanjem,
Ana

Sandra

16.04.2002. 08:11

Ne prakticira se u Svedskoj. Doktori ovdje niti ne znaju sto je to.