Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Slabokrvnost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jena

31.10.2004. 22:08

Poštovani,
Mome sinu ( 7 god. ) , nakon učinjenih krvnih pretraga utvrđena je slabokrvnost, željezo 8, hemoglobin 110 (ostale vrijednosti nisam zapamtila-nalazi kod liječnice). On inače ima normalan apetit, i nikakve druge tegobe nismo kod njega primjetili a da su simptom slabokrvnosti. Jedino je prilično blijed i ponekad ima plavičaste kolutove oko očiju...kao podočnjake. Koje su posljedice neliječene slabokrvnosti? Naime, zabrinuti smo da je on u stvari cijeli život slabokrvan (jer se maglovito sjećamo nalaza kad je imao oko godinu dana, tada je popio jednu bocu Legofera...). Jesmo li pogriješili i mi i djetetova pedijatrica kad nismo ustrajali da se taj problem riješi onda kad je prvi put ustanovljen?
Hvala.

Prof. dr. sc. Ana Votava Raić

01.11.2004. 19:00

Štovana, Vašem su sinu navedene vrijednosti niže od normalnih za njegovu dob, ali nisu "dramatično niske" (ima i onih koji bi pomislili da su uglavnom u granicama normale). Uz ovaj nalaz dijete može sasvim dobro "funkcionirati". Najkraći bi bio postupak da uzima neki preparat željeza (to može biti i Legofer) i da se provjeri krvna slika za 1 mj. Ako će nalaz biti isti, bit će potreban dijagnostički postupak: na prvom mjestu provjera da li dijete gubi krv npr. probavnim sustavom. U obzir dolaze i druge pretrage, no vjerujem, da neće biti indicirane. Sasvim usput: obratite pažnju na jelovnik, djeca nerijetko imaju apetit na "krivu" hranu. Srdačan pozdrav Vama i djetetu.