Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Sluzava stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mimi23

20.01.2020. 09:05

Poštovani doktore, beba ima 3 mjeseca. Zadnja dva tjedna ima sluzave stolice. Boja stolice je žučkasto senfasta s dosta sluzi. Nosić joj je jako malo začepljen i redovito čistimo (ne znam utjece li to na sluz u stolici pa zato spominjem). Stolica je najčesće svaki ili svaki drugi dan. Ako je nije imala cijeli dan tada ima dosta vjetrova. Pedijatrica smatra da joj se oko vrata pojavio atopijski dermatitis (starija curica također ima blagi oblik). Beba je isključivo dojena. Vesela i nisam primijetila da ju muci nešto oko probave. Je li normalno da je sluz prisutna u svakoj stolici? Može li samo ta sluz biti uzrok neke alergije ili mora biti još nešto od simptoma prisutno? I je li potrebno odvesti bebu na alergološko testiranje? Napisat ću Vam i kilažu. Hvala unaprijed na odgovoru. Lp!
POROĐAJNA: 3890g
OTPUSNA 3900g
PRVI MJESEC 5100g
DRUGI MJESEC nemamo jer nismo išli kod pedijatara.
TREĆI MJESEC: 6700g

Mimi23

01.02.2020. 11:46

(DOPUNA)
Beba ima učestale vjetrove neugodno mirisa. Imala je krvi u stolici te je pedijatrica utvrdila analnu fisuru i udvrdila da je zbog toga krv. Iduća stolica s koncicima krvi i sluzi. Nakon toga beba ne ide tri dana i uspijeva kada sam ju stavila u položaj za kakanje te je sada stolica gusta i senfasta bez tragova krvi no i dalje su ostali vjetrovi. Je li normalno da beba ima učestale vjetrove neugodno mirisa? Što znace koncici krvi u jednoj stolici?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.02.2020. 09:35

Prema podatcima dijete izvrsno napreduje i to je najvažnije. Krv može biti u stolici zbog ozljede sluznice čmara ali i zbog alergije. U ovoj dobi testiranja su uglavnom nepouzdana. Možete uvesti probiotik Saccharomyces Boulradii (probiotske gljivice) i uklonite iz svoje prehrane mlijeko i mliječne proizvode na 2-3 tjedna. Pozorno čitate deklaraciju sastava svih namirnica koje konzumirate jer mlijeka ima na neočekivanim mjestima (suhomesnati proizvodi paštete i sl.). Za to vrijeme uzimajte 2x500 ili 3x330 mg kalcija.

Mimi23

11.02.2020. 16:05

Hvala Vam doktore na odgovoru!
Naime, situacija se promijenila. Dijete je sa 3 mjeseca imalo 3700gr danas nakon malo vise od 3 tjedna od zadnjeg vaganja dijete je dobilo samo 70gr ub3 tjedna i ima sad 3770gr. Napominjem da nije vagana na istim vagama zadnja dva vagana. Skužila sam da slabije jede, moram ju "natjerati" da jede i posiše do kraja. Stolice su sada bez krvi, ali i dalje jako sluzave ponekad se samo osjete na kiselo. Ponekad ju muče vjetrovi, a stolica je svaki drugi do treći dan po jedna obilna. Ja sam izbacila sve mliječno sad već ima 2 tjedna čitam sve deklaracija i ne jedem ni gdje piše da ima u tragovima strogo pazim. Atopijski je i dalje prisutan za sada blaži oblik pod kontrolom. Ona u subotu puni 4 mjeseca. Pedijatrica nam predlaže uvođenje krute hrane. Ne znam što da radim jer nisam za uvođenje prije 6 mjeseci, ali ako je to najbolje i tako će dobivati na kilaži uvest ću. Znam da su testovi nepouzdani uvjerila sam se na starijoj curici kojoj je smetalo mlijeko, a testovi to nisu pokazali. Voljela bih nastaviti samo dojiti jer mislim da bi joj formula smetala zbog kravljeg mlijeka kojeg sadrži. Što mi je sada najbolje činiti? Uvesti krute obroke? Da izbacim možda još neke alergene poput jaja? Ići gastroenterologu ili alergologa?

Mimi23

11.02.2020. 20:00

Dopuna
Krivo sam pisala težine. Beba je sa 3 mjeseca imala 6700g, a tri tjedna poslije 6770g. Znaci u tri tjedna je dobila oko 70g samo. I da pije Probiotik waya, da promijenim na taj koji ste vi napisali ili je sastav sličan?

Mimi23

13.02.2020. 19:55

NOVO STANJE
Ovako da vam javi doktore. Ipak sam odvela bebu izvagati na istu vagu i dobila je oko 550g u mjesec dana. Znaci nije samo 70g.
Znaci sa 3 mjeseca 6700g
Sa 4 mjeseca 7250g
Stolice su ostale svaki treci dan sa sluzi i sada su se opet pojavili koncici krvi. Sad sam izbacila i jaja. Znaci ne jedem mlijeko, jaja, citruse, orasasto. Koncica krvi nije bilo jedno vrijeme. Ti koncici predstavljaju znak alergije ili? Trebamo li otici negdje na pregled ako potraju? Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.03.2020. 19:45

Napredak na težini je dobar. Ako nema izrazitih grčeva ne treba ništa poduzimati nego samo čekati i pratiti stanje. Može se obaviti pregled stolice na toksine bakterija Clostridium difficile A i B. Probiotik kojeg dajete je dobar, nastavite.