Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6388 | Broj poruka: 25538

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Sniženi leukociti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mc_marina

13.10.2021. 12:15

Poštovani,

Dijete (10 godina) je prije 2 mjeseca 2x za redom imalo laringitis, te smo kod 2. slučaja bili vaditi krv. Nalaz je pokazao snižene leukocite (4.23), snižen hemoglobin (119), eritrocite (4.16), hematokrit (0.355), povišene monocite (14.4), povišen CRP (4.2), te sniženo željezo (6.2).
Nalaz smo ponovili za 10 dana, CRP se smanjio (<0.6), ali leukociti (4.22) i hemoglobin (113), eritrociti (4.02), hematokrit (0.340) su ostali približno isti.

Mjesec i po od tada ponavljamo nalaz kojeg kopiram niže (u međuvremenu je cca mjesec dana uzimao dodatak željeza, 15ak dana prije novih nalaza je prestao).
Dijete se osjeća dobro, nema tegoba, nije umorno, redovito trenira. Ponekad mu zna procuriti krv na nos, povremeno se požali da ga bole oči, i u zadnje vrijeme zna se nakašljati kao da ima malo katara.

Leukociti 3.92 (4.4 - 11.6) L
Eritrociti 4.12 (4.34 - 5.47) L
Hemoglobin 122 (121 - 145)
Hematokrit 0.351 (0.366 - 0.452) L
MCV 85.2 (76.5 - 92.1)
MCH 29.6 (24.3 - 31.5)
MCHC 348 (304 - 346) H
RDW-KV 13 (11.6-14.3)
Trombociti 330 (178-420)
MPV 8.6 (7.0-10.4)
Neutrofilni granulociti 1.63 (1.49-8.00)
Limfociti 1.64 (0.84-6.03)
Monociti 0.39 (0.22-1.51)
Eozinofilni granulociti 0.23 (0-1.04)
Bazofilni granulociti 0.03 (0-0.23)
Neutrofilni granulociti rel. 41.6 (34-69)
Limfociti rel. 41.8 (19-52)
Monociti rel. 9.9 (5-13)
Eozinofilni granulociti rel 5.9 (0-9)
Bazofilni granulociti rel 0.8 (0-3)
Retikulociti 5.3 (4-19)
Retikulociti 21.8 (20-94)
Indeks zrelosti retikulocita 6.2 (1.5-17.5)
Udio rtc niske florescencije 93.8%
Udio rtc srednje f. 5.0%
Udio rtc visoke f. 1.2%
Srednja količina hgb u rtc 33.5 (27.0-32.6) H
Željezo 19.5 (7-33)
UIBC 49.1 (28-68)
TIBC 68.6 (50-81)
Feritin 19.06 (7-142)

Doktorica nas je uputila na pedijatriju na njihov pregled i daljnje upute. U međuvremenu Vas molim Vaše tumačenje i savjet.
Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2021. 18:40

Ne nalazim razloga za daljnjim pretragama, nalazi se čine uredni..