Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Spavanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Di

08.06.2002. 22:30

Moj sin 4 i pol godine,jos ni jednu jedinu noc nije prespavao u komadu.Svake noci se budi i trazi bocicu mlijeka.Usput se preseli k nama u krevet jer ne voli sam spavati.Ni kad je totalno premoren ne spava u komadu.Ne znam kako i na koji nacin postici da spava kako treba i pitam se da li se radi o kakvom poremecaju sna ili sl.Danju ne spava vec godinu dana.

prof dr sc Ana Votava-Raić

09.06.2002. 17:30

Cijenjeni, na prvi pogled nedostaje nekoliko podataka. To su na primjer: da li je Vaš sin jedino dijete, da li pohađa vrtić, tko ga čuva...? Moj Vam je savjet - nemojte mu u noći davati mlijeko na bočicu, već pokušajte s čajem (bez prirodnog šećera koji je štetan za zube) u čaši (ne u bočici) koji ćete mu dati u njegovom krevetu uz ponovno uspavljivanje. Tijekom nekoliko noći pokušajte ga odvići kako od hrane, tako i od Vašeg kreveta. Međutim, ukoliko nećete uspjeti, bilo bi dobro posjetiti nekog psihologa; uporno buđenje i traženje Vaše blizine može npr. biti izraz nesigurnosti, ugroženosti odnosno potrebe za zaštitom, ali i nekih drugih psihičkih smetnji. Mnogo pozdrava !

Di

11.06.2002. 11:50

Jedino je dijete, veoma pazeno i mazeno, mozda i previse.Vrlo je temperamentan i jako vezan uz mene.Do druge godine njegovog zivota je bio iskljucivo uz mene i jako tesko mu je padalo bilo kakvo odvajanje od majke.Pokusaj ostavljanja je neslavno zavrsio nakon mjesec dana njegovog odbijanja i svakodnevnog plakanja u vrticu.Odustala majka, mozda sam u tome pogrijesila.Od tada je imao babysitting kod kuce u vlastitom okruzenju, a ja sam pocela raditi.I to je perfektno funkcioniralo i dana danas funkcionira.Dva puta tjedno ide u igraonicu i to vrlo rado.Svako popodne za lijepog vremena je vani s klincima iz zgrade.Samostalno se igra vani s djecom i veoma je drustveno i otvoreno dijete.Ja imam griznju savjesti da mozda previse radim i premalo vremena posvecujem djetetu i zbog toga trazi moju blizinu nocu.U zadnje vrijeme sam ga pokusala odviknuti od tog nocnog preseljenja u moj krevet i to je sad nakon desetak dana rezultiralo time da izmislja da ga boli trbuh i zbog toga treba cajeka od kamilice i mamu.Znam da je sve na psiholoskoj bazi.I nisam pametna kako da rijesim taj problem.Jer imam osjecaj da uskracivanjem toga nocnog kontakta samnom, pridonosim jos vecoj potrebi za mamom i da se mozda dijete osjeca odbaceno i neshvaceno.

prof dr sc Ana Votava-Raić

11.06.2002. 20:21

Štovana gospođo, moja je pretpostavka bila točna. Bojim se da je vrijeme da potražite stručnu pomoć psihologa. Vrijeme odmiče, ali ne radi uvijek za nas, te, ukoliko nećete ništa poduzeti, može Vam se dogoditi da Vam neće riješiti problem, već će ga umnožiti. Ne bih željela da dijete ima nepotrebne poteškoće u školi (a škola će brzo doći). Osim toga, pokušajte si zamisliti nevolje koje bi sve Vas mogle zadesiti dolaskom drugog djeteta. Stoga, moj savjet o stručnoj psihološkoj pomoći Vama i Vašem djetetu mogu samo još jednom istaknuti i naglasiti. Želim Vam svako dobro i srdačno Vas pozdravljam.