Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


srasle kosti glave


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

chikimiki

17.06.2013. 12:20

postovani, dijete je s dva mjeseca upuceno kod neurologa na uzv mozga zbog produljene zutice i specificna oblika glavice. uzv je bio uredan s dva i na kontroli s cetiri mjeseca međutim glava je izduljena u anterioposteriornom smjeru, palpira se greben sagitalne suture, vf je pomaknuta naprijed 2x1cm, u razini. glava jos uvijek raste, od 35.5cm na rodjenju do 44 na kontroli prije tri tjedna. preporucen je ct i operacijski zahvat. postoji li neki drugi nacin kontrole stanja osim ct-a? da izbjegnemo toliku kolicinu zracenja ako je ikako moguce. i s obzirom na prerano srasle kosti mislite li da bi imala neuroloskih problema, a glava se jako deformirala ukoliko se ne odlucimo na zahvat (navodno, rutinski)? sad ima pet mjeseci, opce stanje odlicno, a vitalne funkcije uredne. hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.06.2013. 12:55

Operacija je svakako potrebna, riječ je o rutinskom zahvatu. Prema opisu, nije za očekivati da bi došlo do neuroloških smetnji ako se ne obavi zahvat, no deformitet glave bi bio značajan. Alternativa je magnetska rezonanca no nije svugdje moguće organizirati rezonancu uz opću anesteziju (potrebna je posebna oprema za anesteziju koja može biti u jakom magnetskom polju).

chikimiki

03.07.2013. 21:35

evo daljnjeg razvoja situacije. upuceni smo na razgovor s neurokirurgom na rebru koji nas je poslao napraviti kraniogram koji pokazuje urednu kostanu strukturu i mineralizaciju prikazanih kostiju lubanje. velika fontanela otvorena, mala zatvorena. koronarne, lamboidne suture urednog izgleda, otvorene. stice se dojam nesto veceg ap promjera u smislu skafocefalicne lubanje. sera turcika primjereno dimenzionirana.
e sad, po neurokirurgu koji nas je uputio na kraniogram kosti su otvorene, zasad nema potrebe za operacijom i narucio nas je na kontrolu za tri mjeseca. a po drugom (kod kojeg smo isli na drugo misljenje i koji je proucavao isti kraniogram) nalaz je patognomonican za kraniosinotozu tipa skafocephaie uz prerano sraslu sagitalnu suturu te zatvorenu mf i vf ulozivu za jedan prst. narucio nas je na ct i preporucio zahvat.
sto sad da radimo, imamo dva suprotna misljenja, da idemo po trece?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.07.2013. 09:40

Obzirom da glavica raste pričekao bih 3 mjeseca.