Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

veky1970

14.10.2011. 11:55

Postovani,
molim Vas za pomoc/savjet jer vise stvarno ne znam sto da radim.

Naime,prije mj i pol rodila sam zdravog deckica,od 3880grama i 54 cm dugacak.Od samog pocetka,dojenje nam je super islo,nismo imali nikakvih problema..jedino je po izlasku iz bolnice izgubio 300grama,sto su mi pricali da je to taj normalan fizioloski gubitak tezine.Nakon sto smo stigli iz bolnice,dojenje je bilo sve cesce i cesce,trazio je skoro svakih sat vremena papati.Kada je stigla patronazna sestra, rekla mi je da nema smisla da toliko cesto jede,a ja sam stvarno sve probala,umiriti ga na 100nacina prije nego se uvjerim i vidim da mora papati.I tako smo mi nastavili sa cestim hranjenjem.Na prvom pregledu,koji je bio 27dana nakon rodjenja,dr.je bila prezadovoljna,rekla je i sama da tako zdravo i zivo dijete vec dugo nije vidjela,a i narastao je cm i pol,i bio tezak 4745.Nadala sam se da ce nakon mj dana to cesto hranjenje se smiriti,ali naime,sve je cesce,a ja sam sve umornija i izmucenija,nekada ne stignem ni jesti koliko me cesto trazi.Vjerujte mi da sam sve probala,ako se ikada i smiri,smiri ga to kada ga nosim,ali i to je trenutno.Neko vrijeme sam se izdajala,mislila sam da ga umori sisanje,a i htjela sam vidjeti koliko uopce pojede-po 160ml.I za sat vremena trazi opet...nekada se ne stignem ni izdojiti i vec trazi jest.I kako vise nisam znala sto bi,jucer sam se zaputila pedijatrici da ga izvazemo,kao sto sam i ocekivala on uredno dobiva na kilazi-sada vec ima 5450,znaci u roku 2tj je dobio preko 700grama.Kada sam pitala dr sto da radim,odg mi je samo da je njemu dovoljno hranit ga svaka 2-3h,i da ocito znam hranit svoje dijete.Toga sam i ja svjesna,ali kako to postic? Ne mogu ga pustat da place 2h.On kada je i budan,on ili papa ili place jer oce papati.Htjela bi da je lijepo budan bez plakanje,da se igramo,da mozemo otici nekuda..nista ne mogu,jer cim se uputimo negdje on trazi jesti.
Molim Vas za savjet jer vec mi je i njega zao i mene same...da li da kupujem zamjensko mlijeko pa da mu dajem uz svoje ili sto? Ja imam zelju i dalje dojit njega,ali ovakav tempo me ubija..

Hvala Vam unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.10.2011. 10:25

Poštovanje,
Prije svega isprika zbog kašnjenja u odgovoru do kojih je došlo zbog tehničkih problema i mojeg uključivanja u forum. Nadam se da niste posustali te da i nadalje isključivo dojite. Napredak na težini govori da je dijete zdravo i da vjerojatno ima kolike zbog kojih traži učestalo utjehu na vašim prsima (u dojenačkoj dobi sva utjeha ide na usta). Pokušajte umiriti dijete postavljajući ga da leži na Vašem prsnom košu ili to isto neka učini suprug. AKo ništa ne pomaže, iako je nedavno dojen, stavite ga na dojku. Za očekivati je da će ovaj problem nestati kada dijete navrši 3 mjeseca (koji puta to traje nešto kraće, koji puta i nešto dulje). Osigurajte pomoć ukućana kako bi uzeli predah i prikupili energiju za dalje.

veky1970

08.11.2011. 23:30

Ispricavam se sto Vam nisam prije odgovorila,i naravno hvala Vama na odgovoru.
I dalje iskljucivo dojim,ne dam se =) Koliko god nekada ostajem bez snage.
Neki dan smo bili na pregledu,dug je 61cm i tezak 6 460grama.
Makar imam osjecaj pod zadnje dane da ga sve vise muce ti grcici,jer ga nekada cak ni dojenje ne umiri,a prije bi se odmah umirio kod dojenja,bas vidim da ga sve to muci i boli jako,pokusavam mu na sve nacine pomoci.

Htjela sam Vas pitati samo jos nesto,na rukici ima jednu malu tockicu i jednu vecu flekicu od cijepljenja,to jos iz bolnice kada je cijepljen.Ne znam da li je to normalno,jer vec ima 2mj,ova flekica nekada bude vise crvena nekada manje,a na manjoj tockici kao da mu se "ljuskica" non stop neka stvara,pa otpadne,pa opet ispocetka. Da li to tako treba biti ili?

Hvala na odgovoru!

tigerin

09.11.2011. 10:20

postovana,

dopustite da Vam i ja nesto nadodam.. posto sam i sama nedavno rodila (mali ima skoro 4mj) apsolutno razumijem o cemu govorite. Nama je cijeli prvi mjesec zivota bio proveden na prsima, po noci je cak svakih sat vremena trazio.. jedina razlika je to sto je moja patronazna bila uporna i poticala me da nikako ne odustajem. jer naravno, prva misao mi je bila da nemam dovoljno mlijeka ( pa smo uvodili raznorazne kombinacije sa adaptiranim i izdojenim... medjutim, dijete se jako brzo navikne na bocicu jer ne mora koristiti svoju snagu pa jos zesce odbija sisati). onda sam shvatila da je njemu zapravo dojka sve - i hrana i igracka i utjeha.. nakon mjesec dana smo se ustabilili na svaka 2h, zatim 3h, a sad evo smo na 4h izmedju podoja. Njegova porodjajna tezina je bila 3620g/52cm, sa mjesec dana tocno 4000g, da bi sad sa nepunih 4mj imao 6600g/66cm. dakle, napredak je ocigledan. samo naprijed i nemojte odustajati!!

lijep pozdrav i svako dobro!!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.11.2011. 11:20

Treba biti strpljiv, jos malo. Ako se ipak smetnje javljaju u sve izrazenijem obliku trebat ce obaviti neke pretrage (urin, analiza stolice na krv, ultrazvuk trbuha), no obzirom na dobro napredovanje vjerujem da to nece biti potrebno. Promjena koju opisujete je najvjerojatnije posljedica cijepljenja protiv tuberkuloze. Najcesce to izgleda kao jedan prištić no ponekad kao crta ili dvije točke (prištića) - što ovisi o tehnici davanja cjepiva. U svakom slučaju je normalno da se izgled mijenja i to može potrajati mjesecima (ponekad i godinama).

OFF

24.11.2011. 17:05

Poštovani,

majka sam djevojčice stare 2 mjeseca..na porodu je težila 3450kg/52cm..za vrijeme boravka u bolnici izgubila je jako malo,težina kod otpusta bila je 3400..na prvom sistematskom pregledu sa mjesec dana težila je 4520kg...a sad na zadnjem pregledu sa 2 mjeseca imala je 5020..znači u mjesec dana dobila je 500g..naša pedijatrica nam je rekla da je to donja granica i da dođemo ponovno na vaganje za 7-10dana i ako nema napretka da bi bilo dobro ubaciti makar jedan večernji obrok dohrane.Zar je zaista tako brzo potrebno ubacivati dohranu?Opće stanje moje djevojčice je odlično i ničim ne odaje da je gladna..naime ja sam dobila prvu menstruaciju mjesec i pol nakon poroda,i pedijatrica kaže da bi to mogao biti problem,da mnoge majke uspiju u tome da zadrže mlijeko,a da neke majke ne uspiju..to me iznenadilo jer nisam mislila da menstruacija može utjecati na dojenje.Preko dana je na dojci svaka 2-3sata,nekad i nakon 1 sat,ovisi koliko dugo odspava..navečer zadnji podoj bude oko 11sati i nakon toga oko 5-6sati ujutro,ja je ne budim jer mislim ako je gladna da bi se sama probudila.Odgodila bi to ubacivanje dohrane koliko god je moguće jer mi se s prvim djetetom dogodilo da kad sam joj dala prvu bočicu dohrane,nakon toga uopće više nije htjela sisati...probala sam se par puta izdojiti i ako bi to bilo odmah ujutro,znači nakon noći kad podoji nisu česti vrlo brzo bi na jednu dojku izdojila 100ml,a kad sam probala preko dana,kad su podoji cesti onda mi je trbalo dosta vremena da na obje dojke izdojim 100ml...
Ja bih molila Vaše mišljenje,je li prirast težine od 500gr u mjesec dana zaista toliko malo da moram uvodit dohranu,s tim da je prvi mjesec dobila oko 1100gr.Zaista bi željela što duže dojiti...

Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.11.2011. 17:30

Prirast kojeg navodite je dobar, nije opravdano uvodjenje dohrane. Izdajanje nije mjerodavno za procjenu produkcije mlijeka. Sve što vam se događa samo remeti samopuzdanje i kompromitira dojenje. Opustite se, nemojte buditi dijete, hranite na zahtjev. Kontrola vage za mjesec dana, po potrebi prije (ako Vi budete zabrinuti).

natkacr

27.06.2013. 13:40

Poštovani,rodila sam 16.3.2013. zdravog djecaka,3610g i 52cm.Dojim ga,no i dalje svakih 1-1,5h,vrlo često.Imao je kratak period s dva mjeseca kada sam ga dojila svakih 2-3h,tako je i tražio.Već tjedan dana ima jednu stolicu dnevno,tekuća,vrlo obilna,glatka i maslinasto zelena.Do sada je imao 3-5 stolica dnevno,zlatnožute i zrnate.Prije tjedan dana imao je 7400g.Imam li razloga za moju trenutnu zabrinutost takvom stolicom i učestalom gladi?Inače,nema temperaturu,vesel je (osim kada trazi dojku)..
Unaprijed hvala!happy

natkacr

27.06.2013. 13:40

Nadodajem i da sam ga jedno kratko vrijeme nadohranjivala na preporuku patronazne,no nakon nekoliko dana sam prestala,kada je imao mjesec dana..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.07.2013. 09:35

Nemate razloga za brigu, napredak je natprosječan a izgled stolice nebitan. Samo nastavite s dojenjem kada god Vam se učini da je to potrebno.

natkacr

04.07.2013. 10:05

happyhvala doktore tako ću i učiniti! Naime, obratila sam se Vama budući da nam je njegova pedijatrica rekla da uvedemo nadohranu rižinim pahuljicama i adaptiranim (??!), a smatram da je još maleni...
U međuvremenu stolica je postala zlatnožuta i sve je u redu happy
Pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.07.2013. 09:40

happy