Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


srednje uho


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amra

01.02.2003. 11:31

Imam sina od 14 mjeseci. U toki prve godine imao je četiri upale srednjeg uha. Posljednja koja je počela početkom decembra imala stalno nekakve komplikacije. Prvo je primio 5 pencilina koji mu nisu pomogli (kao ni ranije), zatim je 10 dana primao CECLOR i bolest se primirila. Nakon toga odvela sam ga da primi redovnu vakcinu ali nije mogao jer je ustanovljeno crveni grlo a uho je bilo OK. Nakon sedam dana uho je opet bilo crveno tako da je oko 20-25 dana nakon Ceclora ustanovljena upala srednjeg uha sa gnojem ispod bubnjića (nije procurilo). Ordiniran mu je amoksicilin sa klavin. Kiselinom. Njegov pedijatar sada smatra da je potrebno operisati treći krajnik. Živimo u Sarajevu i ovdje se takve operacije ne praktikuju prije treće godine života. Operaciju je moguće napraviti u privatnoj ordinaciji ali ja se bojim toga bojim, radije bih to napravila na klinici.
Jedan od ljekara opet preporučuje da se ugradi ona cjevčica u bubnjić, da je to rutinska operacija. Neki opet spominju nedostatak imunoglobulina A.
Inače, dijete ima 10kg i visinu za 15mj. Pedijatar smatra da je 700gr lakši od prosjeka ali, kako on jede vrlo dobro, da su uzrok tome česte stolice i stalni antibiotici.
Takođe, dijete je malokrvno i prima željezo.
Molim vaše mišljenje o ovom slučaju.
DA li se operacije trećeg krajnika rade u Hrvatskoj ( i u svijetu) u ovoj dobi od 14mj i da li je za nas moguće napraviti takvu operaciju na klinici u Zagrebu napr.
Ili ugraditi cjevčice pa čekati ...
Najljepša hvala.

Dr. Darko Richter

01.02.2003. 16:22

Tzv.treći krajnik ili adnoidna vegetacija operira se u svakoj dobi ako je povećana, dok se vidljivi krajnici u ždrijelu nastoje ne dirati dok ne prođu 3 godine, jer se tada obično same smanje. Da bi se prisupilo uklanjanju adenoida, valja utvrditi da je doista povećan, a to je posao otorinolaringologa koji fiberskopski to može vrlo točno vidjeti. Već i vi možete posumnjati na adenoidne vegatacije ako dijete stalno diše na usta, drži ih poluotvorenima i hrče. Ako nisu posrijedi adenoidne vegetacije, tada se pristupa ugradnji ventiliacijskih cjevčica za srednje uho. Obje ove operacije relativno su lagane i siguran sam da ih rade u Sarajevu, a u Zagrebu na svakoj klinici (Šalata, Vinogradska, Klaićeva).