Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Strah od velike nuzde


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Panda123

20.07.2019. 10:05

Postovani doktore,
Moja djevojcica od 2,5 god vise ne zeli obaviti veliku nuzdu. Sve je pocelo nakon enteroviroze prije 10tak dana;temperaturu sam joj skidala cepicima jer je povracala, sirup nije bio opcija. Jako je negodovala prije svakog cepica,kojeg sam obilato,kao i guzu,prije svake primjene namazala kremom. Treci dan od bolesti rekla je da hoce kakati u pelenu (pelena smo se taman rjesili prije mjesec dana), popustila sam joj (jer inace od rodjenja kaka 1 do 2 puta dnevno,ima dobar apetit) no nije kakala ni tad ni nakon 5 dana. Ima nagon ali kad ju zatekne dok mokri (s time nemamo problema) doslovce skoci s tute i kaze da nece kakati ali i da ju boli guza. Kad god ima nagon kaze da ju boli guza pa legne na trbuh i prodje ju. Peti dan sam joj dala klizmu (uz sirup za omeksavanje stolice i prilagodjenu prehranu od kad je ovo sve pocelo), cak mi je i rekla da ju guza boli od cepica. Nakon klizme,koju je podnijela ok i bez puno negodovanja, sama kaze da joj je sad lakse i da ju guza vise ne boli. Stolica nakon klizme nije bila tvrda i nije bilo suza dok je obavljala nuzdu osim ocaja jer ju ne moze vise zadrzavati.
Kako dalje? Rekla bih da je ovaj problem iskljucivo baziran na psihi..puno joj pricam o svemu,ulozi cepica,obavljanja nuzde..kako se postaviti? Puno hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.07.2019. 10:35

Obzirom da stolica nije tvrda te obzirom da se žali na bolove u guzi moguće je da je sluznica izlaznog dijela debelog crijeva upaljena. Najčešće to bude uzrokovano malim dječjim glisticama. Ako postoji crvenilo čmara to je još izglednije. Glistice se ne dokazuju lako tako da je jedan od mogućih pristupa dati napamet sirup koji će ih eliminirati ako su prisutne. Nedužan je. Crvenilo čmara se može liječiti antibiotskim kremama uz dodatak kortikosterioida i kremom protiv gljivica. Posavjetujte se s pedijatrom U međuvremenu pozorno gledajte stolicu.