Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26390

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šum i dobivanje na kilazi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

katarina

10.03.2003. 20:35

Mojoj dvomjesecnoj curici je cetvrti dan njenog zivota otkriven sum na srcu-bili kod kardiologa na UZ-Defectus septi ventriculorum(multiplex)perimembranacea-7mm.
Dojim ju i zanima me da li je s obzirom na njenu dijagnozu dovoljno dobivanje na tezini. Rodjena s 2680-49cm, otpustena 2610g. Prva kontrola 3400g. Znaci 720-790g. Sutra navrsava dva mj i ovaj mj dobila je 400g. Podoji traju 10-15 min s time da vuce jako i pratim uvijek uzme i drugi dio mlijeka,masnijeg. Sama ispusti dojku i blazeno zaspe. Inace je vesela kad je budna, ispusta prve zvukove smije se mase nogicama, drzi glavicu, koza joj je normalne boje. Zelim reci da je njoj to dostatno tako po svemu izgleda no pitam zbog same dijagnoze.Mlijeka imam dosta i ona fino papa svakih dva-tri sata ponekad i sat i ne place i nije nervozna.
Unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

10.03.2003. 21:52

Vidim toliko da je u 2 mj. dobila 720+400 = 1120 g. ili prosječno 560 na mjesec. To je minimum za tu dob, pogotovo uz podoj uz koji djeca dobiju 600-800 g mjesečno u prvih par mjeseci. Treba dalje pratiti, jer ova srčana greška (rupica od 7 mm) i nije beznačajna, i može imati reperkusije na slabiji prirast na težini.

katarina

12.03.2003. 11:34

Hvala vam na ovom odgovoru i molim vas za jos jedan savjet. Kako da pomognem svojoj curici, dok je bila manja znala sam kad zaspe nakon podoja jos malo izdojiti joj u usta pa bi i to nesvjesno progucala.Sada to izbacuje cim osjeti tako da samo koliko sama trazi doji. Nekad ima podoje i po 25min iako to je rijede. Kad podoji koliko je njoj dosta ne mogu je natjerati da uzme jos, zatvori i napuci usta.Kako imam mlijeka zeljela bi da nastavi dojiti jer mislim da je i za nju bolje. Inace prima Lanitop kapi i Fursemid od 24. dana, stolice su joj uredne. Da ne duljim molim vas otvoren savjet sto mislite da li je moguce da ce se popraviti, da li mozemo pricekati i koje jos vrijeme prije pomisli na uvodjenje dohrane, nadam se da je i za nju bolje moje mlijeko.
Jos jednom hvala

Dr. Darko Richter

14.03.2003. 11:56

Nastojte je dojiti, a ako se možete ozdajati pa joj to dodati, činite i to. Ako ide, dojite je barem 6 mj, a tada će ona rado prihvatiti i drugu hranu, možda već kašastu na žličicu. Inače, dohrana može početi i s 4 mj. Razlog što neće jesti više od onoga koliko uzme vjerojatno je u umoru, ona je ipak srčani bolesnik. Zato se možete izdajati i davati joj na bočicu, jer je to djetetu nekako lakše posisati. No, dokle god ide, nastojte je dojiti, jer je teško održati tok mlijeka uz samo izdajanje.

Elisa

16.03.2003. 18:38

Izvinjavam se što se ubacujem u razgovor.Samo bih nešto rekla o mlijeku i izdajanju.Moja starija curica nije nikad prihvatila dojku ,a mlijeka sam imala i previše.Bilo mi je žao davati joj kupovne mliječne pripravke,pa sam se izdajala i njoj davala na bočicu.Svi su me uvjeravali da to neće dugo potrajati,međutim trajalo je punih 13 mjeseci!Već sam se bila i vratila na posao a još uvijek sam imala dovoljno mlijeka za 2 obroka.Pozdrav.

katarina

18.03.2003. 14:17

Hvala vam Elisa sa zakasnjenjem. Pocela sam s izdajanjem nakon podoja i po noci i jako mi se povecala proizvodnja mlijeka samo sto mi se dojke nikako naviknuti na izdajalicu (pretezno rucno ali malo potpomognem izdajalicom) malo me bradavice bole. Sad kad sam napravila zalihu mlijeka pocet cu s bocicom i nadam se ako curica odustane od cike da cu imati srece kao i vi, hvala.