Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sindrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anita

19.09.2001. 22:12

Da li bi mi mogli malo više pojasniti kakav je to smith-lemli-optiz sindrom, i da li on može biti povezan sa osreogenesis imperfekta jer se te bolesti javljaju u našoj obitelji tj, s muževe strane, naš sin i sin njegove sestre.

prf dr sc Ana Votava-Raić

20.09.2001. 20:12

Smith-Lemli-Opitzov sindrom spada u bolesti tzv. poremećaja metabolizma. Uzrok je bolesti manjak enzima 7-dehidrokolesterol-reduktaze koja u zdravih osoba omogućuje pretvorbu 7-dehidrokolesterola u kolesterol, a što je posljednja karika u vrlo složenom lancu u biosintezi kolesterola, koji je neophodan u svim tkivima. Njegov manjak već u razvojnom periodu prije rođenja uzrokuje brojne malformacije (u najtežim slučajevima dovodi do pobačaja ili smrti djeteta prije rođenja). Od malformacija spomet ću samo neke: smanjeni obujam glave, malformirane strukture lica (nisko položene vjeđe i uške, širok nos, mala brada…), anomalije spolnih organa, povećan broj prstiju, srašteni 2. i 3. prst na nogama, rascjep nepca, slab tonus mišića, zaostajanje u tjelesnom i psihičkom razvoju itd. Za dijagnozu su bitni nalazi snižene koncentracije ukupnog kolesterola uz povišene vrijednosti 7-dehidrokolesterola. U liječenju se koristi prehrana s dodatkom kolesterola, što povoljno utječe na rast i ponašanje (bar u nekih) bolesnika.
Osteogenesis imperfecta čini skupinu bolesti (najmanje 4 glavna oblika s mnogo međuoblika) koje su nasljedne, a nastaju zbog poremećenog stvaranja kolagena. Bolest se javlja simptomima na kostima, zglobovima, ligamentima, zubima, bjeloočnici, koži, uhu, unutrašnjim organima itd., ali glavna je karakteristika smanjena gustoća kostiju uz posljedičnu povećanu sklonost lomovima (spontano ili na beznačajnu povredu) koji zacjeljuju teško i uz deformacije.
Nema podataka o izravnoj vezi između obje skupine bolesti. Međutim, kako se radi o vrlo teškim (i u drugom slučaju nasljednim) bolestima, svakako Vam preporučam pregled u Zavodu za genetiku i metabolizam Klinike za pedijatriju na Rebru, u Zagrebu, (telefon-centrala: 23 88 888) gdje ćete dobiti sve informacije kako za već bolesnu djecu u obitelji, tako i za opasnosti u eventualnim budućim trudnoćama i rođenjima.