Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Suzeni bronhijalni putevi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

09.02.2019. 00:30

Postovani, moj sin ima 13 mjeseci. Od svojih 11 mjeseci pohadja kolektiv, dakle vec 2 mjeseca. Nije niti jednom bio ozbiljnije bolestan, nije imao ni temperaturu, ali nos stalno curi. Bude bolje nekoliko dana, pa onda ponovo. Inace je dobrog opceg stanja, dobro jede, ima dobar apetit, jos uvijek je dojen. Cijepljen je svim cjepivima redovnim u Hrvatskoj, plus Prevenar i uz MMR primio je i cjepivo protiv Varicella. I tada mu je curio nos, ali pedijatrica je rekla da to nije nista sto bi odgodilo cjepivo. Nakon pet dana dobio je visoku temperaturu, trajala je jedan dan, lako smo je skinuli i nije se vise vracala, pretpostavili smo reakcija na cjepivo. Otprilike u to vrijeme poceo je kasalj, suhi, nesto izrazeniji nocu. Pedijatrica nam je dala noscapin sirup da uzimamo 2 ml prije spavanja. Iskreno, uradili smo to par puta, jer ionako kasalj nije bio previse iscrpljujuc, i koliko toliko spavao je. Nakon sedam dana kaslja, ipak sam ga odvela na pregled jer je to jutro i temperatura pocela rasti, ali je pala sama od sebe, spontano. Bila je 38.5, raskomotila sam ga, dala da pije, i za dva sata vise je nije bilo. Dr je rekla da su auskultatorno nesto malo suzeni bronhijalni putevi, ali nista posebno i zabrinjavajuce, da se radi o obicnoj prehladi i da mu rastu kutnjaci pa zato ima i previse sline. Propisala je kapi za nos i salbutamol sirup. Muz je lijecnik, njemu ta terapija nije imala smisla, a i onako ne smatra taj kasalj zabrinjavajucim. Ja sam ipak davala par dana 2 x 12 kapi. Kasalj je sam od sebe prosao i bili smo mirni 5-6 dana, zakasljao bi se tu i tamo. Medjutim evo opet sad krece kasalj, gdje je sinoc bilo bas lose, nije mogao ni spavati. Po danu i nema nekih problema, tu i tamo zakaslje, kad idemo vani ili ovako ponekad. On je i dalje raspolozen, jede, pije, igra se. Dr je rekla da njegovo stanje ne zahtjeva kontrolu osim ako se ne pogorsa kasalj bas previse ili ne dobije visoku temperaturu.

Da li vi imate neke preporuke, inhalacije, traziti dalju obradu ili se strpiti jer se ipak radi o vrtickom djetetu na pocetku "karijere" kojem jos i rastu zubi pa mu se visak tekucine slijeva niz grlo (objasnjenje mog muza).

Ja bih ih samo voljela poslati jednu noc da spavaju s njim kad kaslje big-smile Ali moram biti iskrena, u ove tri sedmice bile su mozda 2-3 noci lose, ostalo zanemarivo.

LP,

Neda

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.02.2019. 10:55

Ništa od navedenog ne upućuje na nešto zabrinjavajuće i neuobičajeno. Pokušajte povisiti uzglavlje kod spavanja, temperatura zraka neka bude 21 st C, vlažite zrak, nos redovito ispirajte 2,3% (hiperoničnom) otopinom morske vode, istu otopinu može i inhalirati. Što više vremena provodite na otvorenom. Mudro je da ste dijete cijepili svime što ste naveli.