Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6615 | Broj poruka: 26360

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Tarnerov sindrom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

10.07.2001. 22:28

Kćer rođena 05.7.2001. težine 2220 grama i 44 cm. Rođena je 4 dana prije termina carskim rezom (plodna voda je imala miris). Ima blage otekline na gornjem dijelu stopala, malo naboranu kožu u predijelu vrata sa leđne strane, broj trombocita je kod svakog nalaza drugačiji ali nikad kritičan. Prima intravenozno antibiotike.
Meni je kao roditelju rečeno da kćer "najvjerojatnije" ima Tarnerov sindrom.
Molim detaljnije objašnjenje: da li je dijegnoza točna; koje su posljedice po dijete; kome se obratiti za pomoć u svezi detaljnije obrade; ako znate linkove u vezi Tarnerovog sindroma.
Unaprijed hvala

jedna mama

11.07.2001. 08:41

Poštovana gospođo Ana,
ja sam jedna mama koja je slučajno surfajući po internetu našla odgovor na vaše pitanje na slijedećoj adresi:

http://content.health.msn.com/content/asset/adam_disease_monosomy_x

Srdačno vas pozdravljam.

prof dr sc Ana Votava-Raić

31.08.2001. 20:05

Kako, nažalost, moj odgovor kasni, vjerujem da on više i nije aktualan.
Koliko sam shvatila iz dosta oskudnih podataka, postoji sumnja da Vam dijete ima Turnerov sindrom, bolest koju karakterizira genski poremećaj sa samo jednim spolnim kromosom u kariotipu (45, X). Dijagnoza ovog sindroma u specijaliziranim je ustanovama jednostavna, pa ukoliko su neonatolozi imali razlog dijete podvrći citogenetskom dijagnostičkom postupku, vjerujem da je on izvršen.
Broj trombocita varira i u zdravog pojedinca, pa ukoliko se njihov broj ne nalazi ispod donje granice normale (obično 100 000), a nema drugih kliničkih/laboratorijskih parametara za poremećaj, nema razloga za zabrinutost.
Iz navedenih podataka tek se vrlo neizravno mogu pretpostavljati razlozi za antibiotksu terapiju.
Srdačno Vas pozdravljam s uvjerenjem da je Vaše dijete dobro. U slučaju potrebe sve će se Vaše dileme riješiti u Klinici za pedijatriju Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb (Rebro ili Šalata).