Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6625 | Broj poruka: 26384

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marko

21.10.2001. 15:21

Primijetila sam u zadnjih mjesec dana da je moj 2-godisnji sin stalno malo "vruc". Pocela sam mu svakodnevno mjeriti temp. i ona je uvijek bila izmedju 37.2 i 37.5. Onda je prije 2 tjedna naglo porasla na blizu 40 i dobio je upalu lijevog uha. Pio je antibiotike 8 dana, upala polako prolazi no temperatura mu je za cijelo to vrijeme bila izmedju 38.5 i 39. Jucer i danas je malo bolje, no jos uvijek ima temperaturu. Je li to normalno i upucuje li tako povisena temperatura na jos nesto? On je inace anemican i vec 4 mjeseca uzima kapljice zeljeza (Aktiferin).

prof dr sc Ana Votava-Raić

21.10.2001. 19:25

Štovana gospođo, niste precizno naveli kako i kada je mjerena temperatura. Naime, vrijednosti temperature do 37,5-37,7 mogu biti i u granicama normale ako je mjerenje vršeno u rektumu. Iste se vrijednosti temperature mogu tolerirati (uz uvjet da je dijete inače zdravo) u večernjim satima, obično u vrlo aktivnog djeteta, čak ako je mjerenje vršeno pod pazuhom. Naravno, temperatura iznad 38 st C je povišena temperatura, a ona oko 40 st C je visoka temperatura; u slučaju Vašeg djeteta, ona je bila prateći simptom nađene upale uha. Kako je temperatura i dalje povišena (ne navodite koliko ?) postavlja se pitanje da li je liječenje odgovarajuće provedeno. Pišete da je dijete uzimalo antibiotike (istovremeno, drugi poslije prvog ??), pa bi se moglo zaključiti da pravi uzročnik bolesti nije antibiotikom “pogođen”, a što se može dogoditi, osobito kada je uzročnik nepoznat. U obzir, međutim, dolazi i nova bolest (u ovo godišnje doba česte su virusne, bakterijske i kombinirane infekcije, naročito u djece i dječjim kolektivima). U svakom slučaju, Vaše se dijete mora ponovno pregledati uz obaveznu kontrolu i kod specijaliste za ORL i uz laboratorijsku obradu koju će odrediti Vaš liječnik (možete se obratiti i nama: Klinika za pedijatriju, Zagreb,
Šalata 4, tel centrale: 4552 333) na temelju točnog uvida u kliničko stanje djeteta. Srdačno Vas pozdravljam.