Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


fontanela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Davorka

02.07.2001. 14:00

Lijep pozdrav!

Imam muško dijete od 2 godine i 3 mjeseca i jos uvijek mu nije fontanela zarasla. Prohodao je sa 16 mjeseci. Koliko primjecujem ona se smanjuje ali sporije nego kod druge djece. Procitala sam u literaturi da ona uglavnom zaraste do dvije godine. Treba li da brinemo?
Unaprijed hvala na odgovoru

prof dr sc Ana Votava-Raić

31.08.2001. 19:06


Velika (prednja) fontanela obično se nešto povećava u periodu nakon poroda, ali se poslije 6.mj. smanjuje, a u većini se slučajeva zatvara između 9. i 18.mj. (stražnja fontanela obično se zatvara oko 4.mj.).
Velika fontanela može biti povećana i/ili otvorena u mnogim bolestima od kojih neke započinju u razvojnom periodu prije rođenja, a druge su stečene u poslijenatalnom životu. Najčešće bolesti praćene s povećanom i dugo otvorenom fontanelom jesu: nedonošenost, rahitis (slabe kosti zbog manjka D vitamina) i povišeni tlak u untrašnjosti glave.
Kako Vaše dijete značajno prelazi dob u kojoj je fontanela u pravilu zatvorena, to Vam svakako preporučam pregled i laboratorijsku “obradu”u pedijatrijskoj ustanovi (npr. Klinika za pedijatriju Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb, na Šalati ili na Rebru).

drazan

20.10.2001. 00:40

Poštovana prof dr sc Ana Votava-Raić
Imam za Vas jedno slično pitanje, naime imam sina koji je trenutno star 5 mjeseci i 20 dana, i na zadnjem pregledu prije dva dana pedijatrica nam je rekla da je fontanela gotovo zarasla(jos ima oko 0.5 cm)! Te da moramo svaki mjesec moramo kontrolirati opseg glave. Naime napomenula nam je da postoji mogućnost da se rast glave uspori i da to može biti problem! Da li je to prerano skoro zarastanje, koje su poslijedice i kako ih sprijeciti ako ih ima?
Podatci opsega glave na redovitim pregledima su:
mjeseci starosti: 1 4 5 6
opseg glave /cm/: - 42 44 45,2

Što se tiče njegove pokretljivosti spada u vrlo aktivne bebe sa jako dobrom koordinacijom pokreta, i k tomu vrlo veselu bebu.

Unaprijed Hvala!

prof dr sc Ana Votava-Raić

23.10.2001. 06:21

Cijenjeni gospodine, Vaša pedijatrica pravilno je postupila preporučivši Vam češće kontrole i mjerenje opsega glave. Velika fontanela još je uvijek otvorena i njen ritam zatvaranja ne može se predvidjeti. S druge strane, njeno zatvaranje i prije “statistikom propisanog” termina ne znači neminovno patologiju; može se raditi tek o individualnoj karakteristici (individualnost dolazi do izražaja u svim tjelesnim i psihičkim osobinama). Tome u prilog govori, kako ste opisali, posve uredan psihomotorički i somatski razvoj djeteta. Za Vaše umirenje, želim Vam naglasiti da glava raste i nakon zatvaranja fontanele. Ipak, ukoliko Vaša liječnica ili Vi osobno smatrate potrebnim naša Vam Klinika stoji na raspolaganju (Klinika za pedijatriju, Zagreb, Rebro ili Šalata; telefoni: centrale na Rebru 23 88 888, na Šalati: 455 2 333). Pozdravljam Vas uz preporuku da uživate u živahnosti i razvoju Vašeg sina i žaljenje što Vas je moj odgovor na prethodno pitanje uznemirio.