Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tamara

22.11.2005. 09:01

Poštovani,

Potaknuta Vašim odgovorom na jednu temu prije par dana, i ja postavljam pitanje.

Moj sin od tri godine vrlo često, nekoliko puta mjesečno, još od kad je bio beba, naglo postane vruć, izmjerim mu temperaturu, obično je sad, u zadnje vrijeme između 37,3 i 37,5, nakon pola sata, sat, kao da je ta temperatura rukom odnesena. I tako do slijedećeg puta.

Temperaturu ne mogu povezati niti s prevelikom aktivnošću, niti s pretjeranim oblačenjem, jer na to jako pazim. Termostat u stanu nam je namješten na 22 stupnja, pa niti u tome ne bi mogla vidjeti uzrok.

Jučer sam mu npr. probala glavicu dok je navečer večerao i bio je vruć. Stavila sam ga pred televizor, mjerili smo temperaturu dva puta i toplomjer je pokazao 37,4. Nakon sat vremena 37,1, nakon toga sam ga popipala dok spava i bio je potpuno hladan.

S obzirom da ta temperatura nema nikakve prateće simptome tipa curenja nosa, kašlja ili želučanih smetnji, ne ostavljam ga doma, pa je tako i danas ujutro išao u vrtić, kao što to uglavnom napravimo.

Možete li mi objasniti što bi to mogloa značiti? Da li je tako nešto normalno? To mi je jedino dijete pa ga ne mogu usporediti s drugima, a kad pitam svoje prijateljice sve se čude.

Hvala unaprijed

Dr. Darko Richter

22.11.2005. 16:36

Ako nema nikakvih drugih simptoma, a temperatura je 37-37,4°C pod pazuhom, mislim da je dijete zdravo i da mu ne treba stalno mjeriti temperaturu, pogotovo ako on za sebe misli da je zdrav. Onda je najčešće i tako, tj. da je zdrav. A što bi to mogloznačiti? To da ima takvu temperaturu, i ništa više. Zašto bi 6 milijardi ljudi na svijetu malo imati baš 36,6°C? Ja, npr. imam 36,2°C kao neku normalu, tj. malo sam hladniji od vašeg sina, ali me to uopće ne uzbuđuje. Unatoč tome, imam dosta tople i mirne ruke, što opažam danas kao priličnu rijetkost. Varijacije su prisutne, a to nama Hrvatima ne ide u glavu, jer smo formalisti: ili po propisu, ili ne valja, a život je sasvim negdje drugdje ... i tome nas najbolje uči biologija.