Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tvrdoglavost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

svjetlana

23.10.2002. 13:23

Imamo sincica starog 2,5 godine koji s vremena na vrijeme gurne i/ili ugrize drugo dijete u jaslicama. Zanima nas zbog cega to radi i sto napraviti? Naime, mi i tete mu objasnimo da to boli i da to nije lijepo, na sto on odgavara da on treba biti dobar i da to ne smije raditi, ali nista se ne mijenja. Inace je vrlo veseo i komunikativan, voli drustvo, znatizeljan i jako voli ici u jaslice. Njegova negativna strana je u tome sto je vrlo tvrdoglav i opcenito uvijek ima svoje misljenje tj. ideju kako se igrati odnosno sto raditi. Napominjem da to sto ugrize neko dijete ne radi iz agresivnosti nego voli zagrliti neko dijete i pri tome ga ugrize, a kad gurne, onda i on s njim padne. Ponekad kad bi nas (roditelje, baku i djeda) grlio znao nas je pri tome ugristi. Mi pretpostavljamo da to radi iz milja (ali je to bolno) i kako tvrdoglavom 2,5 godisnjaku objasniti da to boli i da ne smije?

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

23.10.2002. 19:42

Cijenjena gospođo, Vaše se dijete nalazi u tzv. periodu prkosa. Psiholozi znaju da se u to vrijeme odvija nesvjesni konflikt odvojiti se ili ne od majke, što izaziva ambivalenciju prema majci, ali i drugim članovima obitelji i okolice koja zajedno s negativizmom može dovesti do neprilika. Grubo ili nasilno suzbijanje neodgovarajućeg ponašanja djeteta može biti uzrokom produbljivanju već postojećih smetnji. Stoga Vam preporučam mnogo strpljenja uz napomenu da se, nažalost, u nekim slučajevima prkos fiksira i dugo zadržava. Mnogo sreće.