Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tortikularno (?)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kreso

23.10.2002. 19:34

Postovana doktorice,

Imamo 34 dana i teski smo 4,1 i veliki 54 cm. U prvih mjesec dana dobili smo 1,07 kg, te 5 cm. Doktorica je obavila vrlo brzo pregled, te je preporucila uzimanje vitamina D.
Napomenula nam je da djete ima torti (ili tonti) kalitis ako sam je dobro razumio (blagi) i preporucila nam je da malu stavljamo na lijevu stranu kod dojenja i kod spavanja. Bila je vrlo stura, tako da zapravo ne znam o cemu se tu radi?!
Molio bih Vas ako mi mozete objasniti sto je to)

Unaprijed zahvalan

Sretni otac

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

23.10.2002. 22:30

Cijenjeni gospodine, pretpostavljam da je riječ o:
Torticollis (kosi vrat) koji može biti prirođen ili stečen. S obzirom na dob Vašeg djeteta, ova promjena (ako se o njoj radi) najčešće nastaje kao posljedica krvarenja u jedan vratni mišić
(m. sternokleidomastoideus) nekoliko dana nakon rođenja. Posljedica je pretvaranje mišićnog u vezivno tkivo, uz skraćenje mišića. Promjena može biti i minimalna, pa je zaista "ispravlja" promijenjeni položaj glave. Međutim, za Vaš mir, ne može naškoditi da dijete pregleda i ortoped koji se bavi s djecom. Mnogo pozdrava.