Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Trzajeviii


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Minamina1234

23.04.2023. 22:05

Poštovani. Imam bebu staru 7 mjeseci. S vremena na vrijeme zna da se strese ali to su sekunde u pitanju. To nije uvijek, u 2-3 dana zna da se desi nekada da strese rukicama, a nekad samo glavom, rako sto rekoh traje samo sekund. Beba puze, sjedi, sve normalno. Pedijatrica je rekla da to bebe znaju raditi kada piške ? UZ mozga smo radili koji je bio uredan. Da li se trebam brinuti sto nekad na sekund zatrese samo rukicama a nekad samo glavicom ?

Minamina1234

25.04.2023. 08:40

Poštovani. Imam bebu staru 7 mjeseci. S vremena na vrijeme zna da se strese ali to su sekunde u pitanju. To nije uvijek, u 2-3 dana zna da se desi nekada da strese rukicama, a nekad samo glavom, rako sto rekoh traje samo sekund. Beba puze, sjedi, sve normalno. Pedijatrica je rekla da to bebe znaju raditi kada piške ? UZ mozga smo radili koji je bio uredan. Da li se trebam brinuti sto nekad na sekund zatrese samo rukicama a nekad samo glavicom.. izvinite samo sam kopirala jer vjerovatno niste vidjeli moje pitanje

Minamina1234

06.05.2023. 23:40

Poštovani, jos jedno pitanje. Beba sada ima 7,5 mjeseci. Sve motorike je do sada prosla, no ono sto mene brine jos se ne posjeda sama, kad je ja stavim sjedi bez problema. 2 puta je se samo posjela sama iz cetvernoznog jer vec puze. Malo vojnici, malo kao "pravo". Vidim da bi mogla posjesti se iz tog polozaja ali kao da ne zeli. Lezi na boku i ruka je uvijek na laktu ali se ne posjeda. Ona stoji, ne mogu je sprijeciti, penje se uz predmete i stoji. Sve radim osim posjedanja. Kazu mi da je okvir da se posjedi od 6 do 10 mjeseci, molim vas recite da li moze biti neki problem. Sve radi, sve motoricke radnje, cak i to stojanje, sjedi ona u krevecu al nije to posijedanje. Pa bih vas zamolila da mi kazete imam li razloga za brigu ?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.05.2023. 12:10

Nemate razloga za brigu, trzaji koje ste opisali nemaju veze s mokrenjem nego sa sazrijevanjem mozga, tipično se javljaju oko 6. mjeseca i brzo nestaju. Ostalo u razvoju ide uredno, vježbajte posjedanje preko bočnog sjeda, postavljajte je u četveronožni i podučavajte puzanje na koljenima i podlakticama. Neka bude što više na podu, podalje od predmeta koje može dohvatiti i ustati. Nemate nikakvog razloga za brigu.

Minamina1234

12.05.2023. 23:15

Poštovani doktore, moja beba se danas posjela i to radi cijeli dan. Zelim da vam se zahvalim na svim odgovorima i savjetima do sad i sto ste tu uvijek da utjesite zabrinute mame cak i kada nema razloga za to. Zelim vam sve najbolje u zivotu i da vas sve najljepse prati kroz zivot. Sretna mama.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.05.2023. 23:45

Ne mogu opisati koliko sam sretan zbog Vaše poruke! Puno sreće Vama i cijeloj obitelji.

Minamina1234

15.07.2023. 11:20

Postovani. Moja beba trenutno ima 10 mjeseci. Beba uredu, super se razvija, ali desi se da jednom ili dva puta u toku dana "strese" glavom ali to traje samo sekund. Cesto sam je pratila i skidala pelenu kada to uradi i uvijek vidim da se popiškila, ali desi se da se i nije popiškila a da se strese. Mislim to traje sekund. Neko ne bi ni primijetio. Nasa pedijatrica kaze da je sve uredu i da se ne brinemo. Pa me zanima vase misljenje, da li ima razloga za brigu ?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.07.2023. 09:00

Opisano ne ukazuje na neurološku niti neku drugu bolest, često se zapaža u djece ove dobi. Uobičajeno je riječ o nenadanom pojedinačnom trzaju trupa. Ukoliko se javljaju serije ovakvih trzaja opravdano je napraviti neurološku dijagnostiku.