Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6615 | Broj poruka: 26360

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ubod ose?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rea

01.09.2004. 23:06

Poštovani,
Imam sedmogodišnju curicu koja je alergična na grinje, pelud trava, životinjsku dlaku...mlijeko, jaja, brašno...i gotovo na sve čega se možete sjetiti. Astmatičar je, međutim bolest je poprilično "pod kontrolom".
Jednom prilikom nakon uboda nekoliko komaraca zaradila je "kvrge" po cijelim nogicama koje su veličinom odgovarale njenoj stisnutoj šakici. Nakon toga stalno smo u strahu da bi još puno gore reagirala na ubod npr.ose. Ponekad bi je pustili da provede neko vrijeme kod djeda i bake na selu (hitna udaljena bar 30 min), ali stalno smo u strahu da bi je mogla ubosti osa (ili što drugo) i da bi joj se do hitne nešto dogodilo! Ona nema dokazanu alergiju na ubod ose, ali obzirom na sve druge alergije (i obiteljsku sklonost alergijama na ubode insekata) voljeli bismo da je možemo zaštititi i unaprijed sve isplanirati, ako bi do uboda došlo, da smo spremni ispravno reagirati...Kako?
Hvala.

Dr. Darko Richter

02.09.2004. 08:20

Hladni oblog (kocke leda u vrećici, pritisnuti 5-10 min na mjesto uboda), antihistaminik (npr. Claritine, Rinolan, Belodyn - 1 žl. sirupa na usta; antihistaminska mast (npr. Synopen) na mjesto uoboda. Za reakcije izvan mjesta uboda (npr. opći svrbež, osip na udaljenim mjestima, malaksalost i omaglica ili nesvjestica, otežano disanje, otok u području lica i vrata) treba što hitnije primijeniti adrenalin 0,3 ml s.c. No, za ovo potonje treba se domoći ambulante. Postoje priručni autoinjektori adrenalina (npr. Epipen), kojeg vam, međutim, mogu legalno i uz prethodnu demonstraciju primjene, propisati samo ako je prethodno utvrđena neposredna alergija na ubod opnokrilaca. Ako se to do sada nije dogodilo u prirodi, a postoji rizik da se dogodi, može se testirati u krvi određivanjem specifičnih IgE protutijela na pčelu, osu i stršljena - u Hrvatskoj za sada samo u bolnici Srebrnjak u Zagrebu.

Rea

06.09.2004. 23:57

Zahvaljujem na odgovoru!
Zanima nas još da li bi bilo preporučljivo obaviti takvo testiranje u našoj situaciji? Kakav je postupak oko uputnice obzirom da nismo u Zg?
Hvala najljepša.

Dr. Darko Richter

08.09.2004. 16:54

Bilo bi reporucljivo. Ako dobijete uputnicu, dobro, ako ne, platite, nije zbog toga kraj svijeta.

Nanslam

07.02.2020. 12:50

Poštovani, jasno mi je da se ne smije skidati pogled s djeteta kad konzumira hranu i piće (ljeti) na otvorenom. Što u slučaju ako se unatoč svoj pažnji dobije ubod u usnice ili jezik? Da li postoji neki lijek npr.epipen, kojeg je pametno imati uz sebe i koji spašava takvu situaciju? Da li su posljedice teške samo za alergičare ili svi loše reagiramo? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.02.2020. 09:35

Ako se dogodi ubod u jezik ili unitar usne šušljine, treba djetetu dati piti nešto hladno ili lizati sladoled. Bez odgode se uputite u hitnu službu. Epipen ima smisla ako postoji alergija na ubod insekata i ako ste na izoliranom području gdje nema liječnika.