Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Učestale infekcije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sebo11

25.05.2022. 23:25

Poštovani, molila bih vas savjet
Djevojčica je napunila godinu dana , i dosad je imala 5 bakterijskih infekcija , od kojih su 2 bile urinarne , ostale respiratorne. Sve je bilo s razmakom od 1-2mjeseca.
Sve se moralo liječiti ostankom u bolnici ili kroz dnevnu bolnicu , primanjem uglavnom ceftriaksona kroz venu. Crp je svaki put bio preko 100, najveći 174.
Pregledana je od strane imunologa ( radjeni su kloridi iz znoja , nalaz uredan, i vadjeni su imunoglobulini isto nalaz uredan, imunolog je dao zaključak da je riječ o nezrelom imunološkom sustavu.
Pregledana je takodjer i od strane hematologa zbog blage neutropenije koja se pojavila nakon tih infekcija, zaključio je da nema potrebe za daljnjom obradom i da su zapravo nalazi uredni.
Trenutno je isto pod infektom ( upala grla ) , nalazi se u bolnici . Prije samo dva tjedna je prestala s antibiotikom zbog upale uha . Željezo je isto tada bilo slabo(98) , pedijatar nije uvodio ništa , probali smo s prehranom i u roku 2 tjedna podigli željezo na 109.
Molim Vas za mišljenje, savjet , što nam je činiti po vašoj preporuci.
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.06.2022. 14:10

Najvažnije je da imunološka i hematološka obrada nije otkrila teže poremećaje, i prema tome slažem se da je riječ o nezrelijem imunosnom sustavu. Izvor infekcije može biti pohađanje kolektiva ili starije dijete koje pohađa vrtić. Ne preporučam poazak u kolektiv narednih godinu dana. Treba redovito kontrolirati urin i krvnu sliku te po potrebi intervenirati, odnosno provesti dodatnu dijagnostiku. Možete uvesti laktoferin (npr Mosiac 1 kapsulu na dan pomiješati sadržaj s bilo kojom hranom). Dobar je izvor željeza, ima određena antibakterijska i antivirusna obilježja i potpuno je siguran. Kuru provedite kroz 3 mjeseca. Cijepite diete protiv svega što je dostupno, kako u obaveznom tako i u neobaveznom programu (vodene kozice, meningokok, gripa).